Zatiahnuté
17°
Bratislava
Dionýz
9.10.2024
Prichádza bezkávová káva: Údajne lepšia ako tá pravá
Zdielať na

Prichádza bezkávová káva: Údajne lepšia ako tá pravá

Pozrite si tiež archívne video o káve, ako luxusnom tovare.

Datľové jadrá, senovka grécka, citrónová kôra, slnečnicové semienka a ďalšie látky sú v alternatíve kávy, o ktorej jej výrobca tvrdí, že chutí rovnako ako pravá. Zatiaľ sa však mieša 50 na 50 s pravou kávou, „čistá“ verzia sa ešte nepredáva.

Káva, ktorá sa vyrába bez toho, aby mala čokoľvek spoločné s kávovými zrnami? Na prvý pohľad sa to môže zdať zvláštne, ale nie je to tak a spoločnosť Atomo by mohla byť jednou z prvých spoločností, ktoré takýto produkt uvedú na trh. Sľubuje, že bude mať chuť a vôňu ako pravá, s rovnakým obsahom kofeínu - ale bez najdôležitejšej zložky.

Ako uvádza BGR, podľa WWF je pestovanie kávových zŕn šiestou najčastejšou príčinou odlesňovania a pri takom vysokom dopyte po káve sa to v dohľadnej dobe pravdepodobne nezmení. Okrem toho v rámci boja proti klimatickým zmenám je potrebné kávové zrná pestovať stále vyššie a čoskoro nebude možné predávať kávu v EÚ, ak sa nebude dať preukázať, že jej výroba nesúvisí s odlesňovaním.

Možno preto existujú riešenia, ktoré nevyžadujú kávové zrná - zatiaľ však neboli dobrou alternatívou k bežnej káve. Napríklad kvôli ich chuti.

Podľa webovej stránky spoločnosti Atomo bola káva úplne „vynovená“. Na vytvorenie alternatívy kávy extrahovali „kávové zlúčeniny“ z viacerých zložiek: datľové jadrá, senovka grécka, citrón (kôra), slnečnicové semená, fruktóza, kofeín zo zeleného čaju, hrachový proteín, proso a guava.

Podľa predchádzajúceho článku Euronews by sa experimentálna káva spoločnosti Atomo mohla vyrábať s 93 percent nižšími emisiami oxidu uhličitého, zatiaľ čo z hľadiska vody by potrebovala o 94 percent menej ako bežná káva.

Na webovej stránke spoločnosti sme zatiaľ našli len výrobky, ktoré obsahujú pomer 50:50 bežnej (arabica) a alternatívnej kávy. Bohužiaľ, ani tá momentálne nie je u nás dostupná. 

Súvisiace články