Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Môže káva poškodiť váš zrak? Riziko vážneho ochorenia!
Zdielať na

Môže káva poškodiť váš zrak? Riziko vážneho ochorenia!

Pozrite si tiež archívne video s receptom na kávové tiramisu.

Glaukóm nie je žiadna zábava, ľahko môže viesť k slepote.

Existuje len málo potravín, ktoré sú kontroverznejšie ako káva. Niektorí si pochvaľujú jej povzbudzujúci účinok, iní upozorňujú, že čierny nápoj môže nebezpečne zvýšiť krvný tlak. A teraz sa zdá, že ovplyvňuje aj náš zrak.

Samozrejme, aj na tomto poli môžeme zažiť rozpor, keďže podľa niektorých výskumov káva zvyšuje bdelosť a vďaka nej dokážeme rýchlejšie a presnejšie rozpoznať pohybujúce sa objekty.

Na druhej strane horúca káva môže oči ľahko dehydratovať, čo môže z dlhodobého hľadiska viesť k zhoršeniu zraku. Kofeín v ňom má tento účinok, takže vyššie uvedené tvrdenie platí aj pre koly. Ich nadmerná konzumácia môže mať za následok „nárastu cukru v krvi“, teda nám náhle zvýšia hladinu cukru v krvi, a to môže viesť k problémom so zrakom až k tikom a trhaniu očných svalov.

Kofeínové nápoje môžu tiež zvýšiť tlak v oku, čo zjavne nie je dobré pre náš zrak. Ak je tlak v oku neustále vysoký, je to priama cesta k glaukómu, ktorý je jedným z hlavných príčin slepoty vo svete.

Koľko kávy je teda príliš veľa?

Podľa štúdie z roku 2012 pitie troch alebo viacerých čiernych nápojov denne výrazne zvyšuje riziko vzniku glaukómu. Samozrejme, nie u každého človeka, ale hlavne u tých, u ktorých sa toto ochorenie považuje v rodine za dedičné.

Ak sme už kávičkárov vystrašili, treba ich trochu upokojiť. Môžeme vám teda prezradiť, že mierna konzumácia kofeínových nápojov znižuje riziko vzniku cukrovky, ochorení pečene, demencie a niektorých druhov rakoviny. 

Súvisiace články