Jasno
15°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
Zo dňa na deň omladlo o rok alebo dva približne 52 miliónov Juhokórejčanov
Zdielať na
Life

Zo dňa na deň omladlo o rok alebo dva približne 52 miliónov Juhokórejčanov

Zdroj: Pixabay

V Južnej Kórei bol zavedený nový zákon.

Nový zákon okamžite omladil všetkých približne 52 miliónov obyvateľov Južnej Kórey o jeden alebo dva roky po tom, ako táto východoázijská krajina prijala medzinárodný systém výpočtu veku používaný vo veľkej časti sveta, a to na základe právnych predpisov, ktoré tento týždeň (v stredu) nadobudli účinnosť.

Predtým sa vek v Južnej Kórei určoval tak, že občanom sa pri narodení počítal jeden rok a každý 1. január sa k nemu pripočítal jeden rok navyše, čo znamená, že napríklad dieťa narodené 31. decembra by malo dva roky hneď, ako by hodiny odbili polnoc. A (zatiaľ) existuje aj iný spôsob výpočtu, ktorý nezačína od jedného roka veku, ale od nuly, ku ktorej sa - podobne ako pri inej juhokórejskej metóde - každý prvý deň roka pripočíta jeden rok.

Pôvod tradičnej juhokórejskej metódy výpočtu veku je nejasný, podľa jednej teórie by sa mal zohľadniť čas strávený v maternici, čím by sa týchto deväť mesiacov zaokrúhlilo na jeden rok, a podľa iných teórií sa spája so starovekým ázijským systémom číslovania, ktorý nepoznal číslo nula.

Prečo došlo k zmene? V posledných rokoch mnohí politici kritizovali juhokórejskú metódu výpočtu priemernej dĺžky života za to, že podľa nich zaostáva za zvyškom sveta v krajine, ktorá je svetovou technologickou a kultúrnou veľmocou.

Je zaujímavé, že svetový štandard sa používa na lekárske a právne dokumenty od 60. rokov 20. storočia, zatiaľ čo tradičná juhokórejská metóda sa používa na všetky ostatné úradné formuláre.

Súvisiace články