Skoro jasno
16°
Bratislava
Servác
13.5.2024
V novozélandskej škole vyhlásili súťaž v zabíjaní mačiek
Zdielať na
Life

V novozélandskej škole vyhlásili súťaž v zabíjaní mačiek

Zdroj: Pixabay

Súťaž v love mačiek pre deti na Novom Zélande bola zrušená po tom, čo podujatie vyvolalo odpor verejnosti.

Organizátori každoročného lovu boli kritizovaní po oznámení, že nová kategória umožní deťom loviť túlavé mačky, ktoré sú na Novom Zélande považované za škodcov. Deťom bolo povedané, aby neubližovali domácim zvieratám, ale aby zabili čo najviac divokých domácich mačiek za cenu 250 novozélandských dolárov. Toto podujatie okamžite odsúdili skupiny na ochranu práv zvierat, uviedla BBC.

Novozélandská spoločnosť na prevenciu krutosti voči zvieratám v utorok uviedla, že sa jej uľavilo, že sa nebude konať "detská kategória, v ktorej by sa strieľali divoké túlavé mačky".

Jeden z jej predstaviteľov argumentoval tým, že deti by neboli schopné rozlíšiť "divokú, túlavú alebo vystrašenú domácu mačku", uviedla tlačová agentúra AFP. Obávali sa tiež, že domáce mačky by sa tiež mohli "dostať do krížovej paľby", povedal bývalý podporovateľ lovu pre miestne médiá Stuff.

Podujatie bolo propagované ako súčasť na získanie finančných prostriedkov pre miestnu školu v Canterbury na Južnom ostrove. Každoročne v nej zvyčajne súťažia stovky ľudí vrátane detí, aby zabíjali diviaky, jelene a zajace. Organizátori lovu v North Canterbury v utorok oznámili zrušenie podujatia s mačkami a uviedli, že dostali "nenávistné a výhražné e-maily".

"Sme sklamaní a ospravedlňujeme sa tým, ktorí sa s nadšením zúčastnili niečoho, čo sa týka ochrany našich pôvodných vtákov a iných ohrozených druhov," 

- napísala skupina na Facebooku.

Príspevok dostal viac ako 100 komentárov od používateľov, z ktorých mnohí podujatie obhajovali.

"Keby len ľudia vedeli, aké škody v tejto oblasti spôsobujú divé túlavé mačky!"

- napísal jedna z miestnych obyvateliek.

"Ovplyvňujú aj naše poľnohospodárstvo. Túlavé mačky prenášajú choroby. Budeme ich strieľať, keď ich uvidíme,"

- uzavrela.

Opatrenia na kontrolu populácie divokých mačiek sú na Novom Zélande, kde tieto zvieratá predstavujú vážnu hrozbu pre pôvodné druhy a biodiverzitu krajiny, predmetom vášnivých diskusií.

Najväčšia novozélandská skupina na ochranu prírody, Kráľovská spoločnosť na ochranu lesov a vtáctva, odhaduje, že divé mačky môžu byť každoročne zodpovedné za úhyn až 1,1 milióna pôvodných a desiatok miliónov nepôvodných vtákov.

Súvisiace články