Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Káva zmenšuje ženám prsia: Tvrdí najnovší výskum
Zdielať na
Life

Káva zmenšuje ženám prsia: Tvrdí najnovší výskum

Zdroj: Pixabay

Káva je najväčším nepriateľom ženských pŕs a zároveň ich najlepším priateľom.

Pitie kávy je jednou z obľúbených každodenných činností miliónov ľudí. Väčšina ľudí ani nezačne s každodennými aktivitami, kým si nevypije svoju prvú šálku, niektorí začínajú ráno kombináciou cigarety a kávy a dokonca sme počuli aj o niekom, kto vstane, rýchlo vypije presso, oblečie sa a potom si pohodlne vypije latte.

Fyziologické účinky pitia kávy sú dlhodobo skúmané a je dokázané, že antioxidanty v káve priaznivo pôsobia na zníženie rizika nádorových ochorení, no pre tých, ktorí trpia kardiovaskulárnymi problémami, môže byť pitie kávy veľmi nebezpečné. Na univerzite v Lunde vo Švédsku však teraz urobili nový výskum a dospeli k výsledku, ktorý môže spôsobiť, že veľa ľudí prestane piť kávu.

Onkologička univerzity Helena Jernström na základe výsledkov výskumu oznámila, že pitie troch šálok kávy denne môže výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny prsníka. Zároveň dodala, že zistili zvláštny vedľajší účinok, ktorý môže spôsobiť jej pravidelná konzumácia: podľa štúdií, ak pijete tri a viac káv denne, je možné preukázať, že sa u žien zmenšuje veľkosť pŕs.

Celkovo bolo do výskumu zapojených 270 dobrovoľníčok. Skúmali sa rozdiely medzi tými, ktoré kávu nepijú a tými, ktoré ju pijú pravidelne, a dospeli k záveru, že ženy, ktoré pijú veľa kávy, majú oveľa menšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka, no u týchto žien je tiež pozoruhodný pokles veľkosť prsníkov. Zistilo sa tiež, že pravidelná konzumácia kávy aktivuje v tele gén, ktorý vedie k zmenšeniu prsných žliaz v prsníku. Onkológ dodal, že to neznamená, že tým, ktorí pijú veľa kávy, skôr či neskôr úplne zmiznú prsia, ale viac ako polovica žien, ktoré sa zúčastnili štúdie, zaznamenala tento pokles veľkosti.

Helena Jernström zdôraznila, že pravidelná konzumácia kávy môže byť obzvlášť prospešná pre ženy s veľkými prsami, pretože zmenšenie veľkosti pŕs, ku ktorému dochádza, priamo úmerne znižuje potenciálne riziko nádorov prsníka, pretože - ako sa vyjadrila - riziko vzniku rakoviny prsníka je oveľa vyššie u žien s veľkými prsami ako u ich rovesníčok s menšími prsami.

Súvisiace články