Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TOĽKOTO rokov si uberiete zo života, ak si osolíte jedlo
Zdielať na

TOĽKOTO rokov si uberiete zo života, ak si osolíte jedlo

Zdroj: Unsplash

Určite stojí za zamyslenie sa nad znížením spotreby soli.

Pravidelné solenie hotových jedál môže skrátiť život človeka o viac ako dva roky u mužov a o jeden a pol roka u žien

- to je záver novej štúdie zahŕňajúcej pol milióna Britov v strednom veku, ktorá ako prvá skúmala súvislosť medzi solením jedla a predčasnou smrťou. Štúdia skúmala len slanosť pripravovaného jedla, nie to, koľko korenia bolo do jedla pridaného počas varenia.

V rámci výskumu deväť rokov sledoval zdravotný stav viac ako 500 tisíc britských účastníkov. Účastníkov, ktorí sa zapojili do štúdie UK Biobank v rokoch 2006 až 2010, sa na začiatku výskumu pýtali, či jedlo solili, a ak áno, ako často.
V porovnaní s tými, ktorí si jedlo nesolili nikdy alebo len zriedka, mali tí, ktorí si jedlo vždy solili, o 28 percent vyššie riziko predčasného úmrtia. Vo veku 50 rokov bola stredná dĺžka života mužov a žien, ktorí si jedlo vždy prisolili, kratšia o 2,3 roka a o 1,5 roka kratšia.

Autori štúdie definitívne nevylúčili ďalšie faktory, medzi ktoré patrí aj fakt, že konzumácia soli je zvyčajne charakteristická pre menej zdravý životný štýl, no ich výsledky aj tak podľa nich jednoznačne dokázali, že sa oplatí uvažovať o znížení príjmu soli.

Lu Qi, ktorý viedol výskum a je tiež profesorom na School of Public Health and Tropical Medicine na Tulane University v New Orleans, zdôraznil, že

ak ľudia aspoň v malej miere znížia príjem sodíka, napríklad tým, že jedlo na stole už nesolia alebo len veľmi málo, môže to priniesť značné zdravotné benefity, najmä v celospoločenskom meradle.

Vedúca výskumníčka Univerzity v Göteborgu, profesorka Annika Rosengren – ktorá sa na výskume nezúčastnila – zároveň zdôraznila, že soľ nemožno úplne vylúčiť zo stravy. Zdraví ľudia, ktorí jedia normálne množstvo soli, sa s príjmom soli príliš obávať nemusia, no ľudia so srdcovými chorobami by príjem soli zrejme mali znížiť, napríklad tak, že hotové jedlá nebudú prisolovať.

Podľa odborníkov by ste bez ohľadu na druh soli, s prihliadnutím na všetky jedlá (vrátane obsahu soli v polotovaroch a hotových výrobkoch, ako aj samostatné solenie), nemali skonzumovať viac ako 8-10 gramov denne, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zároveň odporúča 5 gramov/deň – to je zhruba ekvivalent čajovej lyžičky. Tak či onak, musíte si na to dávať pozor, nadmerná konzumácia soli môže spôsobiť okrem iného aj vysoký krvný tlak.

Súvisiace články