Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Je oveľa staršie, než predpokladáte: Kakao varili už pred 5300 rokmi
Zdielať na

Je oveľa staršie, než predpokladáte: Kakao varili už pred 5300 rokmi

Zdroj: Shutterstock

Históriu kakaa bude potrebné prepísať.

Doteraz sme vedeli, že prvé kakao sa varilo pred 3800 rokmi, ale štúdia vedcov z University of British Columbia v magazíne Nature, Ecology & Evolution odhalila, že kakao používali oveľa skôr, pred 5300 rokmi, navyše nie v jej domovskej krajine Strednej Amerike, ale oveľa južnejšie v Ekvádore v Južnej Amerike.

Archeológovia našli komplikovanú keramiku nachádzajúcu sa v najstaršej archeologickej lokalite Mayo-Chinchipe, neďaleko Santa Ana-La Florida pri Hornej Amazónii, na ktorej sa v pozostatkoch dreveného uhlia objavili zrná typické pre kakao.

Chemické analýzy potvrdili prítomnosť teobromínového alkaloidu produkovaného zrelými kakaovými rastlinami a v miskách kakao potvrdili aj testy DNA.

Nie je však známe, či ľudia kultúry Mayo-Chinchipe (žijúci v dobe od 5500 do 1700 rokov pred naším letopočtom) divé kakao iba zbierali, alebo ho sami aj pestovali. Vedci tiež hľadajú odpoveď na to, ako sa rastlina dostala ďalej na sever.

Pred 5300 rokmi nebolo ekvádorské kakao podobné dnešným výrobkom z kakaa.

Shutterstock

​Proces vzniku čokolády z kakaovej rastliny je komplikovaný: zrelý kakaový plod, ktorý pripomína loptu amerického futbalu a visí na strome, sa po zbere otvorí a pozbierajú z neho biele vláknité struky, ktoré sa fermentujú asi týždeň. Semená sa potom sušia a nechávajú dozrieť, kým z nich nebude krémová hmota.

Pri výrobe čokolády v súčasnosti sa kakao po sušení, zrení a vyčistení podrobuje ďalším procesom a potom sa väčšina semien zmiešava s cukrom a často s mliekom.

Vzhľadom na to je dosť ťažké si predstaviť, že už pred piatimi tisícročiami sa používali produkty z kakaa, o to viac, že mlieko ani cukor neboli kultúre Mayo-Chinchipe známe.

Súvisiace články