Zatiahnuté
13°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Poslednou tajnou zbraňou Hitlera bola zázračná droga
Zdielať na

Poslednou tajnou zbraňou Hitlera bola zázračná droga

Pozrite si tiež archívne video o druhej svetovej vojne.

Je všeobecne známe, že nacistické vedenie počas druhej svetovej vojny doprialo svojim vojakom obrovské dávky metamfetamínu.

V rokoch 1939 až 1945 armáda skonzumovala 200 miliónov tabliet Pervitínu, a to napriek tomu, že samotný führer bol proti drogám vehementne odmietavý, keď nešlo o jeho vlastných vojakov a plány na ovládnutie sveta.

Hitlerove plány však boli ešte odvážnejšie, lenže na ne nebol čas. Nemeckí chemici a lekári však boli presvedčení, že zmes drog s krycím názvom D-IX by mohla na poslednú chvíľu zvrátiť priebeh vojny. Bez ohľadu na to, že droga robila vojakom poriadne nepríjemné veci.

V marci 1944 admirál Hellmut Heye navrhol vývoj novej drogy na posilnenie prehrávajúcich nemeckých armád (Heye sa po páde vojny stal politikom a v roku 1961 ho zvolili za vojenského ombudsmana).

D-IX, ktorý tam vznikal, bol trojzložkový superkokteil. Každá pilulka obsahovala 5 miligramov kokaínu, rovnaké množstvo opiátu nazývaného oxykodón a 3 miligramy metamfetamínu.

Cieľom bolo nanovo definovať hranice ľudskej výdrže,

- povedal výskumník Wolf Kemper, ktorý pred niekoľkými rokmi odhalil tento tajný projekt. Nacisti dúfali, že nová droga dramaticky zvýši bojovú silu ich jednotiek. Ich cieľom bolo zvýšiť výdrž, znížiť pocity bolesti a strachu a potlačiť pocity únavy. Inými slovami, premeniť vojakov na terminátorov.

Testovacie subjekty dokázali pod vplyvom D-IX prejsť 88,5 kilometra bez prestávky s 20-kilogramovým nákladom na chrbte, než skolabovali. Samozrejme, nacistickí lekári nedohnali svojich vlastných vojakov ku kolapsu v mene vedy; testy sa uskutočnili na väzňoch v koncentračnom tábore Sachsenhausen.

Vedenie Tretej ríše bolo výsledkami experimentov nadšené. Plánovali zásobovať všetky jednotky novou, ale z plánu zišlo, pretože vojna sa skončila. Nikdy sa nedozvieme, či to bolo kvôli drogám pre vojakov, alebo napriek nim.

Súvisiace články