Oblačno
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Po stáročiach hľadania objavili poklad starých Grékov
Zdielať na

Po stáročiach hľadania objavili poklad starých Grékov

Zdroj: FreePik

Staroveké Grécko dodnes skrýva prekvapenia pre bádateľov, ale k vyriešeniu všetkých jeho záhad máme ešte ďaleko. Nedávno bol objavený ďalší zázrak.

Krásna Artemis je v gréckej mytológii bohyňou mesiaca a lovu, ale bola považovaná aj za ochrankyňu žien a rodiacich detí. Jej najslávnejší chrám bol postavený v 5. a 6. storočí pred naším letopočtom v Efeze v Perzskej ríši a považuje sa za jeden zo siedmich divov starovekého sveta.

Staroveké Grécko malo rovnako bohatú a mystickú históriu ako Egypt, preslávený pyramídami, faraónmi a múmiami. Dodnes skrýva pre bádateľov mnoho prekvapení, preto nie je až také zvláštne, keď sa občas objavia správy o ďalšom veľkom objave.

Archeológovia nedávno oznámili, že po približne sto rokoch hľadania možno našli stratený Artemidin chrám. A to nie hocikde, ale v Eretrii, jednom z najvplyvnejších mestských štátov sveta pred 2 500 rokmi.

Vieme, že každú jar sa obyvatelia osady sťahovali do svätyne, aby oslávili bohyňu. Podľa antického cestovateľa a geografa Strabóna sa pri jednej príležitosti na sprievode zúčastnilo 3 000 ozbrojených pešiakov, 600 jazdcov a 60 vozov. Za nimi nasledovali tanečníci, hudobníci a, samozrejme, občania, ktorí nakoniec obetovali zvieratá a nechali v chráme dary.

Archeológovia objavili ruiny starovekej Eretrie koncom 19. storočia. Objavili pamiatky, divadlo, športovisko a dokonca aj časti mestských hradieb. Uskutočnil sa aj pokus o lokalizáciu miesta Artemision alebo Artemidinej svätyne, ale trvalo dlho, kým sa to niekomu podarilo.

Najužitočnejšiu stopu poskytol Strabón, ktorý napísal, že stavba sa nachádza v dedine Amarynthos, 7 štadiónov (takmer 1,5 km) od hradieb Eretrie. Nikto ju však nenašiel a časom začali odborníci pochybovať o jej existencii.

Švajčiarsky archeológ Denis Knoepfler bol však vytrvalejší ako ktorýkoľvek z jeho kolegov a teraz sa zdá, že jeho úsilie bolo korunované úspechom. Prekonal Strabóna a začal s vykopávkami v okolí osád Vathia a Kato Vathia, 10 kilometrov od Eretrie, kde sa nachádza malý byzantský chrám, čiastočne postavený z antických kameňov, pochádzajúci z 13. a 14. storočia.

Vykopávky teraz poskytujú presvedčivé dôkazy. Našli sa napríklad črepy z hrncov, na ktorých je nápis „Artemidos“, čo znamená „patriaci Artemide“. Potom sa našlo schodisko a na základe porovnania nálezov a artefaktov je teraz takmer isté, že archeológovia našli staroveký chrám.

Súvisiace články