Jasno
24°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Našlo sa potopené mesto: Mohli by to byť grécke Pompeje
Zdielať na

Našlo sa potopené mesto: Mohli by to byť grécke Pompeje

Zdroj: FreePik

Osadu Helike pred tisíckami rokov potopila mohutná vlna cunami a vedci sa dlho snažili určiť jej polohu.

Staroveký svet stále skrýva pre výskumníkov mnoho záhad. Trvalo dlho, kým sa podarilo znovu objaviť mesto Helike, ktoré bolo po stáročia jednou z najvýznamnejších a najvyspelejších gréckych polis, a potom, podobne ako legendárna Atlantída, zmizlo v priebehu niekoľkých dní.

Odborníci vedeli, že ho v zime roku 373 pred n. l. zmietla obrovská vlna cunami, ale mali také problémy nájsť po ňom stopy, že takmer predpokladali, že ide len o vymyslené, zidealizované mesto antického sveta.

Stálo na severnom Peloponéze, len dva kilometre od Korintského zálivu. Helike bolo založené na začiatku doby bronzovej, niekedy v 3. tisícročí pred naším letopočtom, ale pýšilo sa úžasne krásnymi budovami, dláždenými ulicami a vyspelou keramikou.

Podľa Homéra sa mesto zúčastnilo aj na trójskej vojne, a to na strane mykénskeho kráľa Agamemnóna (obliehateľov). Jeho najuctievanejšou stavbou bol Poseidonov chrám (z obdobia okolo roku 850 pred naším letopočtom), ktorý mal chrániť obyvateľov mesta pred hnevom mora. Archeológovia našli na predpokladanom mieste bronzové a hlinené artefakty.

Podľa tradície všetky zvieratá, dokonca aj hmyz, opustili osadu päť dní pred zničením Heliky. Hovorí sa, že Poseidonov chrám znesvätili miestni obyvatelia, a preto bolo mesto potopené spolu s desiatimi spartskými loďami, ktoré tam kotvili.

O 150 rokov neskôr navštívil toto miesto filozof Eratosthenes a videl bronzovú sochu boha mora Poseidóna. Nanešťastie neurčil presnú polohu, a preto trvalo tisíce rokov, kým sa Helike znovu objavila.

V 60. a 70. rokoch 20. storočia po pozostatkoch pátral aj slávny francúzsky moreplavec Jacques Cousteau, ale neúspešne. Napokon v roku 2001 morskí archeológovia objavili mesto v starovekej lagúne neďaleko dediny Rizomylos. Odvtedy sa tam pravidelne vykonávajú vykopávky a o histórii tohto potopeného antického zázraku sa dozvedáme čoraz viac.

Toto video je tiež o zničenej Helike:

Súvisiace články