Jasno
21°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Hory, ukryté v hlbinách Zeme sú väčšie ako Mount Everest
Zdielať na

Hory, ukryté v hlbinách Zeme sú väčšie ako Mount Everest

Pozrite si tiež archívne video o Himalájach.

Hlbiny Zeme ukrývajú zvláštne tajomstvá, ktoré ukazujú, ako málo vieme o našej planéte.

Geografia a geológia nás toho môžu toľko naučiť, nie náhodou sme si aj na školských hodinách, ktoré mnohí považujú za nudné, vždy radi listovali v atlase. Všetci si určite dobre pamätáme, že Mount Everest je najvyššou horou na Zemi, aspoň čo sa týka nadmorskej výšky, ale ak by sme ich mali porovnať od základne po vrchol, jednoznačným víťazom by bola súčasná neaktívna sopka na ostrove Havaj, Mauna Kea. Jej "celková" výška je 10 203 metrov, z čoho veľká časť je skrytá pod vodou. Veľkou otázkou je, či môžu byť na Zemi nejaké hory vyššie ako táto? Odpoveď znie áno a nachádzajú sa na miestach, kde by ich hľadal len málokto.

Pomocou seizmologických centier v Antarktíde vedci objavili vo vnútri Zeme záhadný systém pohorí s vrcholmi impozantných rozmerov. Tieto "hory" sa nachádzajú na hranici medzi jadrom a plášťom a sú štyri až päťkrát vyššie ako Mount Everest. Mimoriadne zaujímavé je, že táto hranica má veľký vplyv aj na geologické javy viditeľné na zemskom povrchu.

Táto hranica bola identifikovaná v roku 1996 vedcami, ktorí skúmali vnútornú štruktúru Zeme pomocou seizmických vĺn zo zemetrasení. Pri určitých udalostiach, ako sú zemetrasenia a veľké jadrové výbuchy, sa šíria vlny, ktoré prechádzajú rôznymi materiálmi rôznou rýchlosťou, a to sa dá presne merať. Na tento účel boli v najvzdialenejších kútoch Zeme (vrátane Antarktídy) zriadené základne na meranie týchto vĺn a mapovanie vnútorných vrstiev Zeme.

Vedci preskúmali údaje z 25 rôznych zemetrasení a zistili niečo veľmi nezvyčajné. Medzi roztaveným jadrom a tekutým plášťom sa nachádza oblasť rozsiahlych podzemných hôr a pohorí. Po desiatkach rokov sú tieto útvary stále rovnako záhadné a ich presné zloženie a spôsob vzniku stále nie sú známe.

Isté však je, že na základe meraní majú tieto útvary neuveriteľné rozmery, niektoré sú až päťkrát vyššie ako Mount Everest. Predpokladá sa, že ich pôvod je sčasti pozostatkom dávneho oceánskeho dna, kde sa na styku dvoch tektonických dosiek usadzoval a hromadil materiál morského dna, ktorý časom vytvoril tieto zvláštne geologické útvary.

Tento objav ilustruje, ako málo vieme o našej vlastnej planéte. Hlbiny Zeme ukrývajú tajomstvá, ktoré by mohli ovplyvniť náš život, ale ich pochopenie si vyžaduje veľmi seriózny vedecký výskum.

Súvisiace články