Jasno
20°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Taliansko v šoku: V pivnici našli podzemnú pyramídu!
Zdielať na
Video

Taliansko v šoku: V pivnici našli podzemnú pyramídu!

Zdroj: Pexels/Marián Moravčík

Bol to jeden z najzaujímavejších objavov v Európe za posledné obdobie.

Predtým svet šokovalo zistenie, že pyramídy sa nenachádzajú len v Južnej Amerike a Egypte, ale aj v nespočetných iných častiach sveta. Okrem iného v Japonsku, Číne a dokonca aj v Taliansku. Aby toho nebolo málo, v Taliansku sa tieto záhadné stavby spájajú s jedným z najzáhadnejších národov v európskych dejinách, Etruskami, ktorých nakoniec z historickej scény nezmietol žiadny iný národ, ale jednoducho splynuli s rímskou kultúrou.

Žili v strednej Itálii a zanechali svetu výnimočné umelecké diela, ktoré obdivujeme dodnes. Etruskovia sú veľmi záhadní a niektorí tvrdia, že sú príbuzní so strateným obyvateľstvom Tróje. Neskoršie štúdie však ukázali, že sú pôvodnými obyvateľmi Talianska

Stavali Etruskovia pyramídy?

Áno, a prvá etruská pyramída sa našla v podzemnom sieti tunelov, v ktorej sa nachádzala vínna pivnica. Archeológovia to zistili, keď preskúmali steny pivnice, ktorá bola postavená ako pyramída. Pyramída bola vytesaná do tufu neďaleko Orvieta. Vrstva stavby sa neskôr používala ako vínna pivnica a vedcov okamžite zaujal útvar pripomínajúci schody, ktoré sa tiahli po stene. Štruktúra pyramídy je veľmi unikátna a odborníci sa domnievajú, že mohla byť postavená na náboženské účely už v 10. storočí pred naším letopočtom.

Súvisiace články