Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Obrovský objav v hlbinách egyptskej pyramídy šokoval odborníkov
Zdielať na
Video

Obrovský objav v hlbinách egyptskej pyramídy šokoval odborníkov

Zdroj: Pexels

Ide o prvú egyptskú pyramídu, ktorá bola po 15 rokoch reštaurovania vrátená verejnosti.

Keď sa povie egyptské pyramídy, každému sa asi hneď vybavia tri veľké pyramídy neďaleko Káhiry. Ich názvy sú Cheopsova, Rachefova a Menkaureho a ďalej už ani nevieme, hoci v Egypte je oveľa viac pyramíd s prekvapivými príbehmi a niektoré boli nedávno zreštaurované, takže ak sa tam náhodou zatúlate, čaká vás fantastický zážitok.

Málokto vie, že stupňovitá pyramída faraóna Džosera je jednou z najstarších stavieb na svete, má 4 700 rokov. Bola postavená pre faraóna Džosera a navrhol ju Imhotep, ktorý bol neskôr pre svoju genialitu uctievaný takmer ako boh. Je známy aj ako prvý inžinier na svete. A áno, je to aj ten, s ktorým sa Brendan Fraser vo fiktívnych vodách filmov o Múmii dosť zapletie. Mimochodom, musel to byť veľmi vysokopostavený človek, ale jeho presné postavenie nepoznáme.

​Imhotep navrhol stupňovitú pyramídu z obrovských mastab, ktorá odštartovala trend stavania pyramíd v Egypte. Hrobka sa nachádza 20 metrov pod zemou a vedie k nej obrovské schodisko. Výhľad na ňu je úchvatný. Keď však pyramídu pôvodne objavili, odborníci boli šokovaní, keď zistili, že bola v staroveku vyrabovaná, a archeológovia našli množstvo fragmentov, čo ich viedlo k záveru, že pyramída faraóna Džosera bola vyrabovaná ešte predtým, ako bol panovník pochovaný. Obrovská alabastrová rezba, ktorú objavili, bola preto prázdna. 

Možno teda predpokladať, že faraón si to rozmyslel a mohol byť pochovaný v inej hrobke.

Stupňovitá pyramída je napriek tomu prvou pyramídou na svete, ktorá bola pred niekoľkými rokmi po 15 rokoch reštaurovania sprístupnená verejnosti. Je na ňu úžasný pohľad.

Súvisiace články