Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Hlboko pod pyramídami objavili úžasný nález: TAKTO vyzerá
Zdielať na
Video

Hlboko pod pyramídami objavili úžasný nález: TAKTO vyzerá

Zdroj: Wikimedia

Dokonalá precíznosť.

Asi navždy ostanú nevyriešené záhady ohľadom najstarších ruín sveta, ktoré mnoho vypovedajú o minulosti človeka, keďže vznikli v čase, keď sa začali písať dejiny ľudstva. Vieme o nich veľmi málo, aj keď existujú aj písomné pramene. Medzi také patrí Stonehenge, legendárne kamenné hlavy Veľkonočného ostrova, či veľké pyramídy, ktoré sa nachádzajú po celom svete.

Tentokrát ide o Južnú Ameriku, kde odborníci a vedci narazili na obrovský objav, keď robili výskum pod mayskou štruktúrou v Guatamele. Je neuveriteľné, že pod tonou trosiek našli niečo veľmi staré. Hoci ide len o odlomený kus omietky, stále má úžasnú historickú hodnotu. Na troskách sa našlo číslo sedem a tiež symbol jeleňa. To všetko naznačuje, že ide o 260-dňový mayský kalendár.

Science Advances

Tento fragment kalendára teda odkazuje na jeden z najstarších kalendárnych systémov používaných na Zemi, ktorý bol založený na pozorovaní pohybov Zeme, Slnka a Mesiaca pred tisíckami rokov.

Ako sa neskôr ukázalo, tento fragment je súčasťou väčšej nástennej maľby, ktorá mohla zdobiť stenu starobylého kostola. Dvesto rokov pred naším letopočtom Mayovia tento chrám sami zničili a zasypali ho množstvom trosiek, na základe ktorých bola neskôr postavená jedna z ich pyramíd.

Fragment je tiež senzačným objavom, pretože ide o najstarší dôkaz mayského kalendára, ten predchádzajúci bol o viac ako 100 rokov mladší ako ten súčasný.

Mayské pyramídy ponúkajú úžasný pohľad uprostred lesov:

Súvisiace články