Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šokujúci objav: Úplne prevracia naše predstavy o pôvode človeka
Zdielať na
Chill

Šokujúci objav: Úplne prevracia naše predstavy o pôvode človeka

Zdroj: Pixabay

Graecopithecus nežil v Afrike a toto je šokujúci zvrat.

Podľa všeobecného vedeckého presvedčenia sa ľudská rasa vyvinula vo východnej Afrike po tom, čo sa náš predok oddelil od ľudoopov. Počiatočný reťazec vývoja je dosť neúplný, ale niekedy pred 8 až 14 miliónmi rokov sme už stáli na dvoch nohách.

Moderný človek sa potom vydal zaľudniť Zem: do Eurázie sa dostal pred 125 000 – 60 000 rokmi, do Austrálie pred 40 000 rokmi a do Ameriky pred 15 000 rokmi. Je však možné, že najnovší nález v tomto smere vyvracia všetky naše doterajšie predpoklady.

Pred 7,2 miliónmi rokov žil v juhovýchodnej časti Európy Graecopithecus, ktorý podľa istých predpokladov už mohol byť hominidom, teda človekom. Bol identifikovaný na základe kosti dolnej čeľuste, ktorá obsahovala stoličky. Fosília nájdená na pozemku neďaleko Atén je dosť malá, no v roku 2012 sa v Bulharsku našli aj zuby, ktoré by mohli patriť tomuto druhu.

V roku 2017 nemeckí vedci analyzovali zistenia podrobnejšie a vo svojej štúdii dospeli k záveru, že Graecopithecus by mohol byť najstarším predkom moderných ľudí, ktorí po oddelení od šimpanzov mohli existovať na začiatku našej evolučnej línie.

To všetko znamená, že africký pôvod nášho druhu môže byť vyvrátený a kolíska ľudstva môže byť umiestnená v oblasti Stredozemného mora. Podľa tejto revolučnej teórie odtiaľ naši predkovia migrovali na čierny kontinent, kde sa z nich vyvinuli predkovia druhu Homo.

Teória je prirodzene napádaná časťou vedeckej komunity a tvrdí, že doterajšie zistenia slúžia ako veľmi slabé dôkazy. Mimochodom, prvé fosílie Graecopithecus našli Nemci v Grécku v roku 1944 pri kopaní bunkra a stále si mysleli, že pozostatky patria Mesopithecusovi, starovekému vyhynutému rodu opíc.

Wikimedia

Súvisiace články