Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Ovládli internet: Všetko, čo sa deje na sieti, už nie je ľudské
Zdielať na

Ovládli internet: Všetko, čo sa deje na sieti, už nie je ľudské

Pozrite si tiež archívne video o toxicite na internete.

Je to populárna teória a možno na nej niečo je, ale jedna vec sa z rovnice vynechala.

Na internete sa môže v okamihu rozbehnúť akýkoľvek nezmysel a tí, ktorí mu podliehajú, majú tendenciu ho šíriť. Teraz sa však had zahryzol do vlastného chvosta, pretože práve na internete sa šíri niečo, čo je založené na umelej inteligencii, a nie náhodou.

Do pozornosti sa dostáva konšpiračná teória „mŕtveho internetu“, ktorej myšlienka spočíva v tom, že značnú časť internetu už nepoužívajú skutoční ľudia, ale je plná obsahu generovaného automatizovanými systémami a algoritmami. Zástancovia tejto teórie tvrdia, že časti internetu sú v skutočnosti „vyhynuté“ a môže ich ovládať len úzka skupina ľudí, ktorí používajú umelú inteligenciu a roboty na udržiavanie a riadenie veľkej časti internetovej prevádzky.

Zástancovia teórie tvrdia, že veľké internetové platformy, ako sú giganti sociálnych médií, vytvorili akúsi simulovanú realitu. A činnosť skutočných používateľov tvorí len malú zanedbateľnú časť návštevnosti, pričom zvyšok tvoria falošné údaje a automaticky generované príspevky. Obľúbeným prvkom tejto teórie je, že vlády a veľké technologické spoločnosti spolupracujú na manipulácii a kontrole používateľov.

Vzhľadom na psychológiu konšpiračných teórií je pochopiteľné, prečo sa tento typ myslenia môže šíriť. Ľudia majú tendenciu snažiť sa dať zmysel zložitým javom, najmä v čase krízy alebo neistoty. To je jeden z hlavných prvkov teórie „opusteného internetu“: mnohí používatelia si nie sú istí jeho dôveryhodnosťou a hľadajú vysvetlenie tohto javu.

Kritici tejto konšpirácie však poukazujú na to, že internet je vo svojej podstate miestom, kde hlavnú úlohu zohrávajú algoritmy a systémy riadené umelou inteligenciou, čo však neznamená, že internet je „mŕtvy“. Používanie algoritmov a botov na optimalizáciu a organizáciu obsahu je bežnou praxou, ktorá však už nie je tajomstvom. Bolo tiež poukázané na to, že tieto teórie sa stávajú skutočne populárnymi, keď sú ľudia neistí a frustrovaní, ako napríklad v čase koronavírusu.

Súvisiace články