Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Najnovší výskum tvrdí, že Mars vytvoril stratený mesiac
Zdielať na

Najnovší výskum tvrdí, že Mars vytvoril stratený mesiac

Pozrite si tiež archívne video o vode na Marse.

Vedci sa snažia odhaliť minulosť červenej planéty.

Nový výskum naznačuje, že Mars mohol mať kedysi tretí, oveľa väčší mesiac, ktorý neskôr zmizol. Ak je to pravda, mohlo by to vysvetliť nezvyčajné črty povrchu planéty. Dva súčasné mesiace Marsu, Fobos a Deimos, sú mimoriadne malé, pokryté krátermi a majú nízku hustotu, čím sa líšia od ostatných mesiacov v slnečnej sústave. Vedci overovali niekoľko teórií o pôvode mesiacov, ale žiadna z nich neposkytuje úplnú odpoveď.

Jedna z teórií predpokladá, že mesiace vznikli pri veľkej zrážke, zatiaľ čo iná naznačuje, že Fobos a Deimos by mohli byť zachytené asteroidy, alebo dokonca zachytená kométa. Samotný povrch Marsu však vykazuje nezvyčajné črty, napríklad asymetrický trojosový tvar tvorený Tharsis Rise a takmer protiľahlým Syrtis Major Planum.

Podľa Michaela Efroimskyho, astronóma amerického námorníctva, sa tieto tvary dajú vysvetliť vplyvom tretieho, miznúceho mesiaca. Podľa jeho teórie Mars kedysi, keď bola planéta mladá a plastická, formoval obrovský mesiac, ktorý nazval Nerio. Gravitácia Neria ovplyvnila tvar Marsu a mohla prispieť k vzniku Tharsis Rise a Syrtis Major.

Tento mesiac, ak existoval, mohol byť zničený pri zrážke alebo ho mohli vytlačiť iné planetárne sily počas raného chaotického obdobia slnečnej sústavy. Hoci neexistujú dôkazy o takomto náraze, vedci pokračujú v ďalších pozorovaniach, aby potvrdili alebo vyvrátili existenciu Neria.

Výskum zatiaľ nebol recenzovaný, ale vedecká komunita netrpezlivo očakáva ďalšie dôkazy, ktoré by mohli objasniť minulosť Marsu.

Mars je štvrtou planétou slnečnej sústavy a je známy svojou charakteristickou červenou farbou, ktorú spôsobuje oxid železitý na jeho povrchu. Okrem rozsiahlych sopiek a údolí na tejto planéte je mimoriadne zaujímavá možnosť terraformácie Marsu, aby sa jeho prostredie stalo obývateľným pre ľudí. To by si vyžadovalo zahustenie atmosféry, zvýšenie teploty a udržanie tekutej vody. Hoci ide stále o vedeckú fantastiku, s rozvojom technológií sa uskutočňuje čoraz viac výskumov.

Súvisiace články