Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Svetová senzácia: NASA vydala oznámenie o Marse
Zdielať na

Svetová senzácia: NASA vydala oznámenie o Marse

Zdroj: FreePik

Veľmi dôležitá správa z NASA.

NASA robí na Marse naozaj úžasnú prácu a rovery Perseverance a Curiosity zbierajú vzorky, ktoré umožnia vedcom, technikom a odborníkom urobiť niekoľko senzačných objavov a zistiť, či na červenej planéte kedysi existoval život a čo sa stalo, že povrch planéty je taký, aký je. Otázka teda znie, aké stopy môžu na planéte nájsť, aby mohli so stopercentnou istotou usúdiť, že na Červenej planéte kedysi existoval život?

Rover Perseverance odobral v kráteri Jezero niekoľko vzoriek, ktoré starostlivo analyzoval, a výsledky sú viac než pôsobivé.

Vedci hľadajú odpoveď na dôležitú otázku na konci veľkej operácie, pretože projekt nám to môže prezradiť:

Existoval niekedy na Marse život?

Isté je, že Mars nevyzeral tak, ako ho poznáme dnes, teda ako suchá a pustá červená planéta. Kráter Jezero je tiež potenciálne najlepším miestom, kde by rover mohol nájsť posledné dôkazy, pretože sa predpokladá, že v tomto kráteri mohlo byť kedysi jazero.

V kráteri Jezero sa našli horniny obsahujúce minerály vytvorené vodou, čo ďalej potvrdzuje predchádzajúce predpoklady o kráteri. Vedci však zatiaľ nevedia povedať, ako dlho mohlo toto obdobie krátera, keď obsahoval vodu, trvať. Vedci sa domnievajú, že materiál, ktorý teraz našli, sa mohol usadiť pred 3,5 miliardami rokov. Doteraz sa však nenašiel žiadny organický materiál.

Súvisiace články