Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Žili dinosaury vo vyspelej civilizácii? Tvrdí to nová teória
Zdielať na

Žili dinosaury vo vyspelej civilizácii? Tvrdí to nová teória

Pozrite si tiež archívne video o teórii skrotiteľných mamutov.

Divoká teória, ale dokonalá dedukcia.

Silúrska hypotéza je teoretická otázka, ktorú v roku 2018 nastolili astrofyzik Adam Frank a klimatológ Gavin Schmidt. Teória skúma, či je možné, že na Zemi existovala skoršia priemyselná civilizácia, ktorá sa vyvinula dávno pred ľudstvom a potom zmizla bez stopy. Názov silurskej teórie je odvodený od starobylej inteligentnej rasy Silurianov z britského sci-fi seriálu "Doctor Who".

Teória spočíva v tom, že ak takáto skoršia civilizácia skutočne existovala, aké stopy mohla zanechať, ktoré by sa dali odhaliť na základe súčasných geologických údajov? Podľa výskumníkov by bolo mimoriadne ťažké nájsť stopy takejto civilizácie na základe fosílií a iných geologických dôkazov, pretože geologické procesy, ako sú erózia, tektonika platní a absencia fosílií, môžu takmer úplne vymazať stopy civilizácií.

Podľa Franka a Schmidta sú fosílne pozostatky pomerne vzácne, a aj keby sa stopy civilizácie zachovali, ich objavenie by bolo veľmi nepravdepodobné. Napríklad dinosaury žili na Zemi milióny rokov, ale našlo sa len veľmi málo kompletných fosílií. Podobne aj v prípade dávnejšej civilizácie, ak existovala, by bolo veľmi ťažké nájsť akékoľvek fyzické dôkazy.

Teória tiež predpokladá, že zmeny spôsobené priemyselnou činnosťou skoršej civilizácie, ako napríklad rýchle klimatické zmeny alebo zmeny v chemickom zložení oceánskych sedimentov, mohli zanechať stopy, ktoré by sa dali nájsť v geologických záznamoch. Takéto "nepriame" dôkazy by však boli tiež veľmi zriedkavé.

Kľúčovou otázkou silúrskej teórie je, do akej miery by sme v prípade existencie takejto civilizácie boli schopní odhaliť jej stopy. Vedci poukazujú na to, že vlastná činnosť ľudskej civilizácie zanechá v geologických vrstvách v budúcnosti stopy, napríklad vo forme plastov, rádioaktívnych izotopov a iných priemyselných pozostatkov. To naznačuje, že by sa mohli nájsť stopy podobne vyspelej predchádzajúcej civilizácie, ak by existovali vhodné metódy na ich odhalenie.

Silúrska teória netvrdí, že skoršia civilizácia určite existovala, ale skôr kladie špekulatívnu otázku: ako by sa dali odhaliť stopy takejto civilizácie, ak by existovala? Táto teória pomáha rozšíriť naše uvažovanie o minulosti Zeme a interpretácii geologických stôp.

Súvisiace články