Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šokujúca teória: Vymreli neandertálci v konkurenčnom boji?
Zdielať na

Šokujúca teória: Vymreli neandertálci v konkurenčnom boji?

Pozrite si tiež archívne video o pravekom jašterovi.

Vyriešili vedci ďalšiu záhadu?

Neandertálcami sa označujú ľudia patriaci k vyhynutému druhu, človeku neandertálskemu (Homo neanderthalensis). Boli úzko príbuznou skupinou s Homo sapiens a žili v období 400 000 až 40 000 rokov pred naším letopočtom v Európe a na Blízkom východe. Neandertálci sa vyznačovali dlhou svalnatou postavou, vypuklými čelnými kosťami a silnou telesnou stavbou. Keďže boli blízko príbuzní moderným ľuďom, pravdepodobne používali nástroje, vedeli rozkladať oheň a používať jazyky. K náhlemu vyhynutiu neandertálcov došlo približne pred 40 000 rokmi a príčiny sa stále skúmajú a vedci o nich diskutujú.

Vyhynutie neandertálcov sa stalo pre ľudstvo nepochopiteľnou záhadou. Nová štúdia sa snaží vniesť svetlo do tohto obdobia, ale neposkytuje jasné odpovede na záhadu ich rýchleho vyhynutia. Ukazuje sa, že neandertálci prešli masívnym úpadkom a potom nadobro zmizli o 3 000 rokov neskôr. Keď sa Homo sapiens začal šíriť na juh, neandertálci hľadali útočisko v severnom Nemecku a v Nemeckej nížine. Analýza obdobia známeho ako stredný paleolit odhaľuje zložitú históriu neandertálcov, ktorá zahŕňala demografické zmeny, migrácie a pokles populácie.

Výskum naznačuje, že neandertálci, ktorí čelili extrémnym zmenám, mohli byť vytlačení z južnej Európy a nájsť útočisko v severozápadnej Európe. Rýchle vymieranie za posledných niekoľko tisíc rokov naznačuje, že sa s nimi mohol stretnúť Homo sapiens, ktorý mal vyspelé zbrane, ako napríklad luk a šíp. Hoci svoju úlohu mohli zohrať aj klimatické zmeny, zdá sa, že hlavný dôvod vyhynutia neandertálcov spočíva v konkurencii a krížení s Homo sapiens. Vyhynutie neandertálcov je stále záhadou a vedecký výskum naďalej skúma zložitú dynamiku, ktorá viedla k ich náhlemu úpadku po tom, ako sa dostali pod útok moderných ľudí.

Ak vás táto tematika zaujala, pozrite si skvelý dokument o pôvode človeka:

Súvisiace články