Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Zrekonštruovali tvár neandertálskeho človeka spred 50-tisíc rokov
Zdielať na

Zrekonštruovali tvár neandertálskeho človeka spred 50-tisíc rokov

Zdroj: FreePik

Takto mohol vyzerať predok moderného človeka.

V roku 1908 objavila skupina katolíckych kňazov v jaskyni na juhu stredného Francúzska ľudskú kostru. Keďže takmer kompletným pozostatkom chýbalo niekoľko zubov, nález nazvali "starým človekom". Ďalšie skúmanie odborníkmi neskôr odhalilo, že kostra by mohla patriť blízkemu príbuznému moderného/spoločenského človeka (Homo sapiens), človeku neandertálskemu, ktorý vyhynul približne pred 40 tisíc rokmi.

Podľa webovej stránky Katedry antropológie Texaskej univerzity v Austine (efossils.com) má kostra mnohé charakteristické znaky neandertálskeho človeka, vrátane nadmerne veľkého hrebeňa obočia, plochej lebky a veľkých očných jamiek.

A 115 rokov po objavení kostry sa odborníkom podarilo nielen určiť, že "starý človek" zomrel vo veku približne 40 rokov niekedy pred 47 tisíc až 56 tisíc rokmi, ale brazílskemu 3D grafikovi Cícero Moraesovi a jeho tímu sa podarilo zrekonštruovať aj jeho tvár - tu je:

​Na rekonštrukciu tváre použili okrem iného aj CT snímky lebky, ale keďže tvar lebky poskytuje len obmedzený prehľad o tom, ako sa na tvári človeka objavujú napríklad svaly, tuk a kožné tkanivo, skúmali, ako by sa mohli zhodovať s kosťami lebky na žijúcich jedincoch.

Súvisiace články