Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vieme, kto postavil pyramídy: Prezradila to obrovská jama
Zdielať na

Vieme, kto postavil pyramídy: Prezradila to obrovská jama

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

O tom, kto postavil pyramídy, svedčia aj predtým ukryté mestá a predmety každodennej potreby ich obyvateľov.

Egyptské pyramídy stále obklopujú tisíce záhad a pod gigantickými stavbami sa môžu nachádzať tunely, alebo dokonca niekoľko úrovní a jaskýň pod pyramídami, kde mohli naši predkovia zhromažďovať poklady. Alebo pyramídy mohli byť postavené na mieste, kde už stála kultová stavba staršej civilizácie, čo je možnosť, ktorú odborníci nevylúčili.

Už sme vedeli, že pyramídy nepostavili otroci, ako boli zobrazené v nespočetných filmových a popkultúrnych zobrazeniach. Pravdepodobne na stavbe pracovali tak obyčajní, ako aj profesionálni pracovníci, pričom každý z nich dostal prácu zodpovedajúcu jeho schopnostiam a znalostiam. A mnohí z nich si na stavbách, kde v priebehu desaťročí pracovali desaťtisíce ľudí, zarobili svoje bohatstvo. Našli sa aj rôzne náhrobné nápisy, ktoré hovorili o tom, že robotníci boli hrdí na to, že mohli pracovať na týchto stavbách.

Samozrejme, existuje viac teórií o tom, ako dokázali počas výstavby umiestniť kamene, ktoré vážili niekoľko ton, ale teórií je veľa.

Okrem pyramíd sa našlo aj mesto staviteľov, hrobky a obrovská jama s množstvom kostí. Neskôr sa zistilo aj to, čo stavitelia jedli a koľko. Odhaduje sa, že denne skonzumovali a spracovali 1 800 kilogramov mäsa, najčastejšie jahňacieho, kozieho a hovädzieho. Jedlo bolo teda bohaté na mäso, takže stavitelia pyramídy sa stravovali kvalitne a zdravo.

Vedci tiež odhadli, že na stavbe mohlo v jednom čase pracovať približne 10 000 robotníkov.

Súvisiace články