Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zachráni Zem pred zničením náhodný stret s hviezdou?
Zdielať na

Zachráni Zem pred zničením náhodný stret s hviezdou?

Pozrite si tiež archívne video o slnku, ako ste ho ešte nevideli

Astronómovia vypočítali, že Zem by mohla zaniknúť približne za miliardu rokov.

Približne o miliardu rokov bude Slnko oveľa väčšie, jasnejšie a teplejšie, čo pravdepodobne spôsobí, že Zem nebude obývateľná. Nová štúdia však naznačuje, že náhodné stretnutie s hviezdou prechádzajúcou ponad Zem by mohlo našu planétu zachrániť tým, že by ju poslalo na inú obežnú dráhu alebo by nás pomohla úplne vytiahnuť zo slnečnej sústavy.

V súčasnosti sa Zem nachádza v obývateľnej zóne Slnka, v oblasti v tvare prstenca, kde naša planéta môže uchovávať vodu nevyhnutnú pre život. Pozícia Zeme sa však výrazne zhorší, keď Slnko v priebehu nasledujúcej miliardy rokov začne rásť, čo vytlačí vodu z našej planéty von. To znamená, že tekutá voda - a teda aj život - by sa mohli stať minulosťou dlho predtým, ako sa Slnko zmení na červeného obra a za 5 miliárd rokov Zem úplne pohltí.

ČO BY SA VŠAK STALO, KEBY BOLA ZEM NÁHLE ODKLONENÁ ZO SVOJEJ SÚČASNEJ OBEŽNEJ DRÁHY?

Túto možnosť teraz skúmal tím astronómov. Výskum simuloval, ako by sa naša planéta správala, keby okolo nej niekedy v najbližšej miliarde rokov prešla hviezda a vytlačila ju z jej súčasnej dráhy.

Hlavný autor štúdie Sean Raymond, astronóm z univerzity v Bordeaux, pre Live Science uviedol, že súčasné merania ukazujú, že najbližšie sa hviezda k Zemi priblížila pred niekoľkými miliónmi rokov, ale stále to bolo 10 000 astronomických jednotiek, čo je presne 10 000-krát viac ako vzdialenosť medzi Zemou a Slnkom.

Aby však vedci zistili, čo by sa stalo, keby sa hviezda priblížila, uskutočnili najmenej 12 000 simulácií. V niektorých z nich prechod hviezdy posunul Zem na vzdialenejšiu, chladnejšiu obežnú dráhu, zatiaľ čo v iných naša planéta skončila spolu s ostatnými nebeskými telesami v Oortovom mraku komét na samom okraji slnečnej sústavy.

Ešte zaujímavejšie je, že v niekoľkých simuláciách sa putujúcej hviezde podarilo gravitačne strhnúť Zem so sebou a zachytiť našu planétu na jej voľnej dráhe vesmírom. Podľa Raymonda by sa potom Zem mohla dostať na obežnú dráhu s dostatočnou energiou na uskladnenie tekutej vody a zachrániť nás pred zničením.

Napriek tomu je lepšie neinvestovať svoje peniaze do spasiteľa v tvare hviezdy, tvrdia vedci. Tieto možnosti spolu predstavujú šancu len 1 ku 35 000, že Zem prežije vplyvom hviezdy.

ASTRONÓM PRETO NAVRHUJE, ABY SME RIEŠENIE NAŠLI SAMI, A TO BUĎ ZMENOU OBEŽNEJ DRÁHY ZEME, ALEBO BLOKOVANÍM PRICHÁDZAJÚCEJ SLNEČNEJ ENERGIE.

AK SA CHCETE DOZVEDIEŤ VIAC O NEBEZPEČENSTVE, KTORÉ PREDSTAVUJE SLNKO A SLNEČNÉ BÚRKY, POZRITE SI NASLEDUJÚCE VIDEO!

Súvisiace články