Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Marse bola vyhotovená neuveriteľná snímka: Celý svet teraz hovorí o podivnej fotografii NASA
Zdielať na
Chill

Na Marse bola vyhotovená neuveriteľná snímka: Celý svet teraz hovorí o podivnej fotografii NASA

Zdroj: NASA

Tu je záber týždňa, na ktorom takmer každý vidí to isté.

NASA nešetrí na obrázkoch a fotografiách, pokiaľ ide o Mars, pretože každý týždeň zverejňuje ďalšie zábery, ktoré vyhotovuje jej rover Perseverance. Niekedy medzi fotkami nájdete dosť šokujúce veci, niekedy je to len pareidólia pohrávajúca sa s našou predstavivosťou, no často sa stáva, že celé minúty len hľadíme na monitor a neveríme, že toto je to, čo naozaj vidíme?

Takým bol napríklad prípad marťanskej brány, keď veľa ľudí videlo vchod na mieste, kde boli samé skaly, no čas ich vytvaroval, akoby tam bol vchod. Mnoho konšpiračných teoretikov po zhliadnutí záberov okamžite upozornilo, že mimozemšťania, ktorí predtým zasiahli do dejín ľudstva, prišli na Zem pomocou nej.

Neskôr odborníci vyvrátili túto teóriu a opísali vznik skaly s pozemským javom.

Predtým sa však verilo, že na záberoch z Marsu je vidieť aj opicu či muža v kravate spokojne ležiacich na skalách (!). Teraz marťanský rover Perseverance zachytil veľmi zvláštny kameň, akoby sa na planéte hrala mačka alebo sa chystala vrhnúť na svoju korisť. Takmer všetky noviny označili obrázok za marťanskú mačku a fotografia sa stala najšírenejším záberom týždňa. Zobrazuje skalu, ktorá má tvar mačky.

Tá sa teraz stala aj záberom týždňa v ankete NASA, fotografia vznikla ešte 8. septembra.

NASA/JPL-Caltech/ASU

Súvisiace články