Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Desivý nález na Marse! Čo to je, ak nie hlava kamennej sochy?
Zdielať na
Chill

Desivý nález na Marse! Čo to je, ak nie hlava kamennej sochy?

Zdroj: Shutterstock

Laik v podivnom predmete len veľmi ťažko uvidí niečo iné.

Od roku 1997 brázdime povrch vzdialenej červenej planéty a v podstate odvtedy medzi vedcami a veriacimi na UFO prebieha debata o tom, či zvláštne objekty, ktoré sa občas objavia, sú len prírodné útvary alebo predmety vyrobené mimozemskou civilizáciou.

Rover Curiosity je na Marse už takmer desaťročie a v roku 2014 urobil snímku s vysokým rozlíšením, ktorá nedávno vyvolala obrovský záujem. Fotografia ukazuje miesto zvané Dingo Gap a v popredí – len pre zobrazenie mierky – sa pozdĺž tiahne meter vysoká duna.

Na pravej strane priehlbiny medzi troskami sa nachádza zvláštny útvar, o ktorom si niektorí ľudia myslia, že ide o hlavu sochy. Na predmete naklonenom na bok je naozaj vidieť oči, špicatý nos a charakteristiky tváre, ale takéto veci človek zvykne vidieť vo všetkom.

Tí, ktorí veria v existenciu mimozemských civilizácií, dokonca uvádzajú, koho toto „stvorenie“ predstavuje: Pareidoliu, skvelého marťanského vládcu. Samozrejme, jeho existencia nebola dokázaná, no stále si môžeme myslieť, že bol vymodelovaný jeho nadšenými poddanými.

NASA

​Názov pareidólia je, samozrejme, len vtipom, keďže týmto slovom gréckeho pôvodu označujeme tie iluzórne vnemy, keď nejaký neistý podnet považujeme za konkrétny a čistý. Ľahko môžeme vidieť napríklad zviera v tvare oblaku, alebo tikajúce hodiny s veselou „tvárou“ vďaka ručičkám smerujúcim nahor.

Samozrejme, v oblasti, ktorú navštívil rover Curiosity, výskumníci našli viac zaujímavosti ako nadšení laici a – na našu najväčšiu ľútosť – v priehlbine nebola identifikovaná žiadna socha. Kým ľudia nevstúpia na povrch vzdialenej planéty, zostávajú tieto debaty nerozhodnuté.

Celý obrázok si môžete pozrieť vo vysokom rozlíšení TU.

Súvisiace články