Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NASA objavila na Marse niečo úžasné: Mohlo by to spustiť revolúciu aj na Zemi
Zdielať na
Chill

NASA objavila na Marse niečo úžasné: Mohlo by to spustiť revolúciu aj na Zemi

Zdroj: Profimedia

Ak je to všetko, čo môžeme z červenej planéty získať, oplatí sa tam ísť.

Pátranie po cudzích planétach nie je pre ľudstvo dôležité len preto, aby sme mali kam ujsť, ak sa Zem stane neobývateľnou, ale aj preto, že využívaním vzdialených nebeských telies sa môžeme dostať k nerastným surovinám, ktoré sa u nás len zriedka vyskytujú vo väčšom množstve.

Výskumníci našli na Marse špeciálny minerál, ktorý zvyčajne vzniká v dôsledku sopečnej erupcie. Hovoríme o tridymite, je to polymorf oxidu kremičitého vznikajúci pri vysokej teplote a nízkom tlaku, príbuzný kremeňa, ktorý môžeme použiť na milión vecí. Získaný vo veľkých množstvách môže na Zemi spustiť revolučné technologické zmeny.

U nás je však mimoriadne vzácny, a preto sa odborníci potešili, keď v roku 2015 pri zbere vzoriek našiel rover Curiosity NASA tridymit na červenej planéte. V tom čase to bolo záhadou, no dnes už vedia, ako vznikol.

154 km široký a približne 3,8 miliardy rokov starý kráter Gale, ktorý je cieľom marťanského roveru, kedysi obsahoval tekutú vodu. Jazerom teda bol asi 1 miliardu rokov, a preto je nezvyčajné, že sa na jeho dne tvorí tridymit.

Podľa nedávnej štúdie magma v magmatickej komore marťanského krátera odpočívala dlhšie ako zvyčajne, takže čiastočne vychladla, prebehol proces frakčnej kryštalizácie a v dôsledku toho vznikol vzácny tridymit. Erupcia ho potom rozptýlila do bývalého jazera a okolitých riek.

Pre výskumníkov bolo veľkým potešením, že cennú látku našli v dosť vysokej koncentrácii vo vrstve pôdy. K vzniku tridymitu došlo presne v čase, keď sa Mars začal premieňať z teplejšej, vlhkej planéty na suchú a neúrodnú.

Súvisiace články