Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obrovský objav: Zariadenie NASA objavilo vo vesmíre úžasnú vec, na ktorú ľudstvo tak dlho čakalo
Zdielať na
Chill

Obrovský objav: Zariadenie NASA objavilo vo vesmíre úžasnú vec, na ktorú ľudstvo tak dlho čakalo

Zdroj: Pixabay

Z vesmíru prišli skvelé správy.

Už sa ani nečudujeme, ak NASA zverejní nejaký nádherný obrázok z vesmíru, ktorý urobil teleskop Jamesa Webba a veľa ľudí už neprekvapujú ani obrovské objavy na Marse, keďže rovery Persevarance a Curiosity prinášajú nové informácie ako na bežiacom páse. Čo môže ešte pritiahnuť väčšiu pozornosť uprostred týchto úžasných vedeckých výsledkov?

Napríklad, ak odborníci nájdu potenciálne obývateľné planéty a podelia sa o svoje zistenia vo vedeckom časopise.

A to sa práve stalo. Okolo hviezdy LP 890-9 obiehajú dve exoplanéty, ktoré by podľa prvotných výpočtov boli vhodné aj na bývanie. Sú to dve kamenné exoplanéty, ktoré sú o niečo väčšie ako Zem. Exoplanéta s názvom LP 890-9 je vzdialená sto svetelných rokov od našej Zeme a to je veľmi dôležitá správa a veľké vedecké oznámenie, pretože jedna z dvoch exoplanét, LP 890-9c, môže byť po TRAPPIST-1e, ktorá bola objavená mimo Slnečnej sústavy, druhou najobývateľnejšou planétou objavenou ľudstvom.

Ďalšou zaujímavosťou planéty je, že na jednej strane je vždy deň a na druhej strane noc. V budúcnosti budú odborníci pokračovať v skúmaní oboch planét a pomocou vesmírneho teleskopu Jamesa Webba budú chcieť okrem iného skúmať aj klímu planéty.

Súvisiace články