Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TOTO s vaším telom spraví cola bez cukru za jednu hodinu
Zdielať na
Life

TOTO s vaším telom spraví cola bez cukru za jednu hodinu

Zdroj: Mahbod Akhzami/Unsplash

Nasledujúcu hodinu po konzumácii coly bez cukru prebehnú u jej konzumenta takéto procesy.

Lekárnik Niraj Naik presne vie, ako látky v cole ovplyvňujú naše telo. Naik pre írske vydanie Mirror prezradil, aké procesy v nás prebiehajú hodinu po konzumácii verzie bez cukru.

Po 20 minútach

Po vypití coly bez cukru sa naše telá s najväčšou pravdepodobnosťou prepnú do „režimu ukladania tuku“. Lekárnik sa odvoláva na štúdie Nurses 'Health Study, ktoré ukazujú, že cola zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku a cukrovky 2. typu. Cola bez cukru má síce menej cukru alebo žiadny, no stále má šancu naštartovať rovnaké procesy ako jej sladená verzia.

Podobne ako klasická cola, aj diétna môže spustiť produkciu inzulínu, čím sa naše telo dostane do vyššie spomínaného skladovacieho režimu.

- hovorí Naik.

Po 40 minútach

Ak sa nápoj nachádza v ústach dlhší čas, aj keď ho vypijeme len malé množstvo, môže to mať podľa Naika zlý vplyv na naše zuby, nehovoriac o tom, že kombinácia kofeínu a aspartámu môže viesť k drogovej závislosti. Ak pijeme pravidelne, mozog sa môže rýchlo vyčerpať excitotoxínmi (neurotoxíny, ktoré ho stimulujú), čo môže spôsobiť, že bude podráždený a agresívny.

Po 60 minútach

Po hodine bude konzument hladnejší a smädnejší ako predtým a s väčšou pravdepodobnosťou siahne po inom sladenom nealkoholickom nápoji alebo nejakej sladkosti.

Nikdy neuhasí smäd, pretože telo skôr dehydruje ako hydratuje. Nedostatok vitálnej vody vedie k zlej koncentrácii a únave.

- prezradil na záver lekárnik.

Súvisiace články