Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podarilo sa lokalizovať záhadný signál z vesmíru: Môže pochádzať od mimozemskej civilizácie
Zdielať na
Chill

Podarilo sa lokalizovať záhadný signál z vesmíru: Môže pochádzať od mimozemskej civilizácie

Zdroj: NASA

Tušili to už predtým, a hoci sa nepodarilo nájsť žiadny dôkaz, blížime sme sa k výsledku.

Americký astronóm Jerry R. Ehman zachytil 15. augusta 1977 na observatóriu Big Ear Radio Telescope Observatory na Ohio State University špeciálnu (úzkopásmovú) sériu rádiových signálov. Je to preto, že táto sekvencia signálov bola úplne odlišná od zvukov kozmického pozadia a mala charakteristiky, ktoré naznačovali pôvod z možnej mimozemskej civilizácie – signál dostal označenie Wow!, podľa poznámky, ktorú si Ehman napísal na vytlačený hárok:

Wikimedia

​Signál sa odvtedy nezopakoval, presné miesto vysielania sa nepodarilo lokalizovať a od jeho objavu neexistuje v súvislosti s ním žiadne racionálne vysvetlenie.

Zdá sa, že amatérsky astronóm Alberto Caballero našiel riešenie záhady analýzou databázy viac ako miliardy hviezd vesmírneho teleskopu Gaia Európskej vesmírnej agentúry.

Našiel hviezdu podobnú Slnku, presne 2MASS 19281982-2640123 v dosahu Wow! signálu. Keďže odhadovaná teplota nebeského telesa je len o 5 stupňov Celzia vyššia ako u Slnka a lúče a sila žiarenia sú takmer rovnaké, Caballero tvrdí, že by stálo za to preskúmať (exo) planéty obiehajúce okolo tejto hviezdy, pretože je možné, že

signál pochádzal z potenciálne obývateľnej planéty a ako tvrdí, „s veľkou pravdepodobnosťou existuje mimozemská civilizácia“.

Súvisiace články