Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
TAKTO bude vyzerať prvý energeticky pozitívny hotel na svete
Zdielať na
Life

TAKTO bude vyzerať prvý energeticky pozitívny hotel na svete

Zdroj: Snøhetta Plompmozes Miris

Luxusný 94-izbový hotel, ktorý otvoria v roku 2024, bude úplne uhlíkovo neutrálny.

​Sieť Six Senses v súčasnosti prevádzkuje dvadsaťjeden hotelov a rezortov v sedemnástich rôznych krajinách, ale jej nový hotel v Nórsku bude spomedzi nich riadne vynikať.

Six Senses Svart, ktorý sa nachádza na úpätí úchvatného ľadovca Svartisen, bude vôbec prvým energeticky pozitívnym hotelom na svete.

Six Senses

​Hotel bol inšpirovaný rybárskym domom zvaným rorbu. Dizajnéri ho naplánovali tak, že hotel bude doslova visieť nad fjordom Holandsfjorden,

čím minimalizujú vplyv zariadenia na ľadovec.

Hotel bude vybavený najmodernejšou zelenou technológiou a hotelová sieť tvrdí, že zozbiera dostatok slnečnej energie na prevádzku nielen pre seba, ale aj ďalších susedných budov. Touto energiou bude napájaná aj loď prevážajúca hostí, aby mohli cestovať bez emisií škodlivých látok.

Six Senses

​Aj výstavba hotela prebieha čo najudržateľnejším spôsobom, keďže pri prácach sa využíva aj solárna energia. A sebestačnosť hotela nedemonštruje nič viac, ako fakt, že

bude mať aj vlastný systém odpadového a vodného hospodárstva a recyklačnú infraštruktúru.

Cieľom Six Sense bolo jednoznačne dať odvetviu príklad toho, ako možno udržateľné a energeticky efektívne riešenia úspešne prispôsobiť odvetviu pohostinstva a povzbudiť ostatné hotely, aby nasledovali podobný vývoj.

Six Senses

​Aj keď bude hotel zelený, nebude pripomínať kočovné podmienky a pre hostí vytvorí obzvlášť luxusné prostredie. V interiéroch bude prevládať škandinávsky štýl s použitím organických materiálov. V interiéri budú tiež diela miestnych remeselníkov a nábytok, ktorý vyrábajú.

Samozrejme, Six Senses Svart bude klásť veľký dôraz aj na zdravý životný štýl a reštaurácia a bar budú úplne bezodpadové s použitím čerstvých sezónnych surovín od lokálnych dodávateľov.

Súvisiace články