Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prvý plávajúci hotel sveta stíhala jedna katastrofa za druhou: Skončil ako vrak v Severnej Kórei
Zdielať na
Life

Prvý plávajúci hotel sveta stíhala jedna katastrofa za druhou: Skončil ako vrak v Severnej Kórei

Zdroj: Hyundai Asian Corporation

Keď v roku 1988 otvoril reťazec Four Seasons hotel ukotvený na Veľkom bariérovom útese, referovali o slávnostnom ceremoniáli médiá z celého sveta. Išlo o vôbec prvú stavbu daného typu a zdalo sa, že „raj na mori“, ako bol hotel inzerovaný, snáď ani nemôže neuspieť. Turisti mali k dispozícii 200 izieb, nočné kluby, bary, reštaurácie, podmorské observatórium, tenisový kurt aj heliport. Hotel ale už od samého začiatku stíhala jedna katastrofa za druhou.

Luxusný rezort mal využiť všeobecný záujem o unikátny podmorský ekosystém pri brehoch Austrálie. Lenže po tom, čo bol plávajúci hotel v singapurských dokoch postavený, musela byť medzi koralmi vyhĺbená cesta, aby mohol byť vôbec dotiahnutý na miesto určenia. Už samotné ukotvenie v štýle ropných plošín tak sprevádzali obrovské protesty ekologických organizácií.

Hyundai Asian Corporation

​Za necitlivý zásah sa potom príroda čoskoro sama „pomstila“. Tropický cyklón poslal na dno oceánu podmorské observatórium, poškodil bazén a ďalšie zariadenia. Prví turisti tak dorazili so značným oneskorením. To však nebolo všetko a krátko po príchode návštevníkov sa prišlo na to, že pod hotelom sa nachádza cez stotisíc kusov nevybuchnutej munície z 2. svetovej vojny. Hotel bol nakoniec pre finančné problémy úplne uzavretý ani nie rok po otvorení.

Hyundai Asian Corporation

​Rezort bol v tichosti prepravený do Ho Či Minovho mesta, kedy bol premenovaný na Saigon Floating Hotel. V hlavnom meste Vietnamu sa stal hitom a centrom nočného života na takmer desať rokov, kým prišli ďalšie finančné problémy. Vtedy v roku 1997 bol zakúpený Severnou Kóreou a presťahovaný do turistického regiónu pri Diamantovej hore blízko demilitarizovanej zóny. Plávajúci hotel dostal meno Haegumgang a stal sa symbolom spolupráce Južnej a Severnej Kórey. V jeho útrobách sa stretávali vojnou rozdelené rodiny, ktorých príslušníci sa často nevideli vyše 60 rokov. V roku 2008 však v rezorte zastrelil severokórejský vojak juhokórejského turistu a vláda v Soule okamžite prerušila všetku spoluprácu.

Hyundai Asian Corporation

​Plávajúci hotel zarobil Severnej Kórei milióny dolárov, ale po zastavení prísunu juhokórejských turistov rýchlo osamel. Totalitný režim prestal investovať do údržby a napriek občasným návštevám z Číny sa postupne stal nepoužiteľným vrakom. To zistil aj diktátor Kim Čong-un a rozhodol o strhnutí hotela. Nahradiť by ho údajne malo nové, moderné zariadenie.