Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
7 najlepších vývarovní z celého sveta
Zdielať na
Life

7 najlepších vývarovní z celého sveta

Zdroj: Market Halls

Na západe ich nazývajú food hall, prípadne food court. Asi najlepšie by sme ich prirovnali k našim tržniciam, ale na týchto miestach toho veľa nenakúpite. Zato fungujú ako gastronomický raj, v ktorom sú vedľa seba zoradené bistrá, kaviarne, streetfood bary a pivárne.

Tieto novodobé tržnice sú obľúbenou destináciou rôznych gurmetov a foodies, ktorí si môžu v obmedzenom priestore užívať tie najlepšie kuchyne rôznych kontinentov. Atmosféra tých najlepších food courtov je pulzujúca a sú často miestami, kam chodia trendoví ľudia, ktorých nudí formalita tradičných reštaurácií a túžia po niečom zvláštnom.

Zozbierali sme pre vás sedem tržníc, ktoré by ste rozhodne nemali vynechať, keď sa nachádzate v danom meste. Naše prvé mesto je v Anglicku a volá sa...

​Market Hall Fulham, Londýn

Market Hall

Populárne a vyhľadávané miesto v Londýne, sa nasťahovalo do budov z 19. storočia, ktoré v minulosti fungovali ako stanica metra. Posledných šesť rokov stáli opustené a zívali prázdnotou, kým skupina investorov nedostala skvelý nápad.

Po starostlivom výbere sa do hry nakoniec dostalo desať gastronomických zariadení, ktoré začali fungovať v pôvodných halách pod sklenenou strechou. Na výborných koktailoch si tak môžete pochutnať v bývalej pokladnici z roku 1880. Predstavia sa vám všetky možné kuchyne sveta a vy si nestihnete oblizovať prsty po zdravom havajskom šaláte, šťavnatom hamburgeri a thajských delikatesách.

Ahi Poké

​Z čela tabuľky sa oplatí vyzdvihnúť The Bar, v ktorom môžete ochutnať skvelé remeselné pivá a koktaily. Ďalšou prevádzkou je Fanny's Kebabs, v ktorej si rozhodne nenechajte ujsť pochúťku lazy lamb alebo baba ganoush. A poslednou je Hot Box, ktorá sa špecializuje na grilované dobroty a hamburgery.

Hot Box

​Viacerí Market Hallu predpovedajú skvelú budúcnosť a radia ho medzi najlepšie miesta vo svojej kategórii.

Chelsea Market, New York

Chelsea Market

New York je Mekkou food courtov. Nikde inde ich nenájdete také množstvo, ako práve tu. Ak povieme, že Chelsea Market je jedným z najlepších, len sa jemne dotkneme skutočnosti. Toto zariadenie s vyše dvadsaťročnou tradíciou predstavuje fenomén tohto biznisu.

​Toto miesto je typický New York, kde vedľa seba obeduje biznismen v obleku za dvetisíc dolárov, európsky turista a miestni stavební robotníci, šoféri, úradníci. Na tomto mieste nájdete celú kulinársku históriu mesta, ktorej jednotlivé kapitoly môžete ochutnať: pizza, šišky, bagel, sushi, taco, pho, mušle, všetko od berlínskeho currywurstu, až po slávny sendvič Nun Pang.

Chelsea Market

​​Je to Liga majstrov street foodu. Ten, kto si tu dokáže zaplatiť prenájom, patrí medzi dôležitých hráčov. Je možné, že Chelsea Market čoskoro začne písať novú kapitolu, na jar sa totiž objavili správy o tom, že sa ho rozhodol kúpiť Google za 2,4 miliardy dolárov.

Chelsea Market

​Isetan Food Hall, Tokio

Tokijská vlajková loď Isetan sa nachádza pár ulíc od zastávky Šindžuku.

Isetan

​Pôvodne obchod s elegantným oblečením bol otvorený v roku 1933, takže sa považuje za veterána japonských maloobchodov. V roku 2013 prešiel menšou úpravou, keď začal ponúkať moderné oblečenie.

Unsplash

​Fanúšikom alkoholických nápojov stojí za to návšteva tohto miesta, pretože je tu solídna ponuka japonskej whisky, ale nájdete aj bary s kaviárom či šampanským, nehovoriac o rozmanitosti výberu potravín (nesmie chýbať wagashi, rovnako ako japonské špeciality podávané s čajom).

Unsplash

​Najlepším spôsobom ako spoznať gastronomický svet Isetanu je zájsť do Kitchen Stage, kde sa v dvojtýždňových turnusoch striedajú najslávnejší šéfkuchári a pripravujú tie najlepšie pochúťky.

La Grande Epicerie, Paríž

Štvorposchodové gastrocentrum, ktoré sa otvorilo v novembri minulého roka, je druhým obchodným domom La Grande Epicerie v srdci francúzskeho hlavného mesta. Je založené predovšetkým na domácich chutiach. Dôkazom je ponuka tridsaťtisíc produktov na tritisíc päťsto metroch štvorcových tržnice.

V stánkoch nájdete predovšetkým dobroty prémiovej kvality, či už je reč o ovocí, zelenine, omáčkach alebo lekvároch.

La Grande Epicerie

​V krásnej budove sa nachádza aj elegantná reštaurácia a vináreň pre tých, ktorí by radi flirtovaniu s francúzskou gastronómiou chceli dať osobitný štýl.

La Rinascente, Miláno

Pochopiteľne sú v ponuke tržnice v susedstve Milánskeho dómu na prvom mieste cestoviny. Nájdete tu viac ako tisíc talianskych špecialít a vyberať od najlepších výrobcov si môžete z tých najkvalitnejších korenín, cez ocot dozrievajúci v sudoch až po extra panenský olivový olej.

La Rinascente

​Krásne zabalené čokoládové sladkosti sú tiež unikátom La Rinascente, rovnako ako množstvo fantastických variácií džemov a medzinárodne známych značiek vín.

La Rinascente

​KaDeWe, Berlín

Berlínske lahôdky sú umiestnené na ploche takmer sedemtisíc štvorcových metrov v legendárnom berlínskom obchodnom dome postavenom ešte v roku 1907. Na šiestom poschodí KaDeWe (Kaufhaus des Westens) sa nachádza najpopulárnejšia turistická atrakcia: obchod s potravinami.

KaDeWe

​Vyberať si môžete z tých najväčších delikátnych ponúk v Európe. Ak vyhladnete, k dispozícii máte okolo 30 reštaurácií, v ktorých nájdete všetko od klasickej nemeckej klobásy, cez ázijskú kuchyňu, až po street food.

El Nacional, Barcelona

El Nacional je nepochybne aristokracia medzi food courtmi. Art deco dizajn a veľkomestský štýl v jednom.

El Nacional

​Pri plánovaní tohto luxusného miesta v budove postavenej v roku 1889 určite nemuseli počítať s nedostatkom priestoru: komplex pre obrovské množstvo prevádzok sa nachádza na ploche 2 600 m² a má štyri reštaurácie a štyri bary, z ktorých každá ponúka to najlepšie z gastronómie Pyrenejského polostrova.