Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Učme sa od vlkov: Alfa samec by nemal byť agresívny, ale pokojný a sebaistý
Zdielať na
Chill

Učme sa od vlkov: Alfa samec by nemal byť agresívny, ale pokojný a sebaistý

Zdroj: Shutterstock

Máloktoré živočíchy majú k sebe tak blízko ako ľudia a vlci.

Vlci žijú v rodinách podobne ako ľudia a ľahko sa u nich dajú rozoznať spoločenské zriadenia. Vo vlčej svorke tiež pozorujeme fenomén "alfa samca", ktorý má ale odlišný význam, než si väčšina ľudí myslí. Alfa jedinec je v skupine sociálne žijúcich živočíchov ten, ktorého ostatní jedinci nasledujú. Ľudia často používajú tento termín v zmysle chlapa, ktorý dokáže demonštrovať svoju silu. Táto predstava ale vychádza z neporozumenia reálneho stavu.

Pozorovanie voľne žijúcej svorky vlkov v Yellowstonskom národnom parku preukázalo, že vodcovstvo svorky nie je vymáhané silou. Vodca nie je k ostatným ani panovačný, ani agresívny, píše v článku Readers Digest. To potvrdzuje aj ďalší vedec skúmajúci vlkov Rick McIntyre.

"Hlavnou charakteristikou alfa samca vo vlčích svorkách je tichá sebaistota. Vie, čo má urobiť, čo je najlepšie pre jeho svorku. Vedie svojím príkladom. A pritom všetkom je veľmi pokojný."

Nie sú agresívne. Nemusia byť

"Vezmite si emocionálne stabilného muža alebo veľkého šampióna. Čokoľvek, čo musel preukázať, dokázal," hovorí odborník. Tieto tvrdenia potvrdzuje aj evolúcia.

"Predstavte si dva ľudské kmene. Väčšiu šancu na prežitie bude mať ten, ktorý bude lepšie spolupracovať, deliť sa a bude menej násilný."

Alfa samec tak môže byť významným hráčom v úspešnom love, ale po ulovení koristi, môže v pokoji odstúpiť a spať, kým sa jeho svorka nenasýti.

McIntyre strávil pozorovaním a študovaním vlkov dvadsať rokov. Svorky v Yellowstonskom národnom parku stopoval pomocou rádiolokátora umiestneného na jednom z členov svorky. Počas tej doby vedec málokedy videl alfa samca správať sa agresívne voči ostatným členom svorky. Tí sú totiž členmi jeho rodiny - priatelia, potomkovia aj súrodenci.

Stereotyp alfa samca by tak mal prejsť zmenami. Muži by sa podľa experta mali od vlkov naučiť pár vecí: menej vrčať, viac dôverovať, ísť príkladom, byť starostlivý, zodpovedný a brániť rodinu.