Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Viete, odkiaľ pochádzajú názvy kontinentov? Máme vysvetlenie
Zdielať na
Chill

Viete, odkiaľ pochádzajú názvy kontinentov? Máme vysvetlenie

Zdroj: Shutterstock

O Amerike vieme všetci, že svoje pomenovanie dostala po talianskom bádateľovi Amerigovi Vespuccim, ktorý zistil, že pevnina, ktorú objavil Kolumbus, nie je India, ale úplne nový kontinent. Ale vieme tiež odkiaľ pochádzajú názvy ostatných svetadielov?

Začnime Európou. Jedno z najznámejších vysvetlení je, že jej názov pochádza z gréckej mytológie, v ktorej bola Európa krásna kráľovská dcéra, do ktorej sa zamiloval aj samotný Zeus. Pôvod samotného mena, ale nie je istý. Existuje teória, podľa ktorej je slovo semitského pôvodu a pochádza zo slova ereb, ktoré znamená západ slnka.

Ako prví ho začali používať grécki moreplavci v 6. storočí pnl. Toto označenie prevzal aj grécky historik, geograf, etnograf a filozof dejín Hérodotos. Za Európu považoval európske územie dnešného Turecka. Neskôr sa tak nazývalo celé Grécko a územia severne od neho. Za zachovanie tohto názvu môžeme ďakovať historikom z obdobia Rímskej ríše, ktorí ho v nezmenenej podobe používali aj naďalej. Názov Európa sa používa vo väčšine jazykov.

Afrika

Názov Afrika pochádza z latinského Terra africa. Starovekí Rimania tak nazývali svoju provinciu na severe kontinentu. Samotné slovo africa by mohlo pochádzať z výrazu slnečný, alebo gréckeho výrazu phrike, ktoré znamená "nie studený". Podľa ďalšej teórie dostal kontinent pomenovanie po domorodcoch, ktorých nazývali afermi. Iná hovorí, že pochádza z fenického výrazu afar, prach. Pre nás je dôležité, že za názov svetadielu vďačíme Rimanom.

Ázia

Ázia tiež pochádza z gréckej mytológie. Gréci tak nazývali územie dnešnej malej Ázie. Ani tu nevieme presný pôvod názvu, podľa jednej teórie svoj názov dostala po postave Asia z gréckej mytológie, ktorá bola jednou z potomkov Titanov. Pravdepodobnejšia sa zdá teória, že názov vznikol podľa štátu Assuva, o ktorom sa chetitský kráľ v 1235 pnl. zmienil, že si ho podmanil. Aj Áziu spomína Hérodotos. Označuje ním Anatóliu a Perzskú ríšu.

Amerika

O Amerike sme si už hovorili, ešte by sme doplnili, že po prvýkrát sa objavila zakreslená na mapách nemeckého kartografa Martina Waldseemüllera. On upravil názov podľa zakončení ostatných kontinentov a tak sa stala z Amerigo Amerika.

Austrália

Austrália je celkom nové pomenovanie, takže o ňom vieme najviac. Názov dostala z latinského Terra Australis Incognita, neznámy južný svetadiel. Takto bývali na mapách označované neprebádané územia. Podľa vtedajších teórií musel byť niekde na juhu kontinent, aby sa zachovala rovnováha Zeme. Pomenovanie sa nestalo oficiálne hneď po jej objavení, k tomu došlo až v roku 1824.

Arktída a Antarktída

Aj Antarktída je vcelku logické pomenovanie a znamená protipól Arktídy. A Arktída je oblasť Severného pólu. Slovo pochádza z gréckeho arktos, čo znamená medveď.  

Súvisiace články