Vykopali 5000-ročný recept na chlieb: Ľudia sa ho nevedia nabažiť
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: FreePik
Miestna pekáreň v Turecku nestíha uspokojovať dopyt po chlebe, ktorý pečú podľa receptu starého 5000 rokov. Používajú podobné ingrediencie ako v minulosti a príjemným bonusom je, že ide o rastliny, ktoré sú mimoriadne odolné voči suchu.
Chlieb Kulluoba
Kariéra tohto špeciálneho chleba začala v ranej dobe bronzovej a v roku 2024 dosiahla svoj vrchol. Pred tisíckami rokov pochovali kúsok chleba pod prahom novo postaveného domu na území dnešného stredného Turecka. V septembri minulého roka ho tureckí archeológovia objavili počas vykopávok v Kulluoba Hoyuk. Nález je odvtedy vystavený v jednom z archeologických múzeí, píše Gizmodo.
Pôvodný chlieb z Kulluoba
Phys.org
Chlieb si z veľkej časti zachoval svoj pôvodný tvar, čo vzbudilo záujem výskumníkov. Začali ho analyzovať a zistili, že tento plochý, 13 centimetrový koláčik podobný palacinke bol vyrobený z pradávnej odrody pšenice, hrubo mletého pšeničného múky, spolu s šošovicovými semenami a listami rastliny, ktorá sa používala ako prírodné kvasidlo. Vedci boli tiež zvedaví, či by bolo možné znovu vytvoriť tento staroveký chlieb, a tak navštívili miestnu pekáreň, ktorú samospráva podporuje, aby ponúkala lacný chlieb.
Napodobnili pôvodné zložky
Starobylé pšeničné zrná už síce neboli k dispozícii, ale pekári použili blízku príbuznú odrodu, pšenicu kavilca, spolu s bulgurom a šošovicou, aby čo najlepšie napodobnili pôvodné zložky. Chlieb bol naozaj vynikajúci. Prvá várka sa vypredala za pár sekúnd a pekáreň odvtedy nestíha piecť chlieb „kulluoba“.
Odkaz z minulosti
Veľkou výhodou je, že chlieb sa vyrába z plodín odolných voči suchu. Turecko v súčasnosti pestuje plodiny náročné na vodu, ako napríklad kukuricu a slnečnicu, ale pšenica kavilca je odolná voči suchu aj chorobám. Zdá sa, že naši predkovia odovzdali dnešným pekárom skvelý recept, ktorý nielenže prináša chutný chlieb, ale zohľadňuje aj hospodárenie s vodou. Objav chleba kulluoba zároveň vzbudil záujem o pestovanie starobylých odrôd pšenice, ktoré sú odolnejšie voči suchu.