Skoro jasno
Bratislava
Boris
14.10.2024
CIA plánuje vzkriesenie mamutov: Tundra ožije zvukmi minulosti
Zdielať na

CIA plánuje vzkriesenie mamutov: Tundra ožije zvukmi minulosti

Pozrite si tiež archívne video o objavení mamutieho kla.

CIA investovala do spoločnosti, ktorá oživuje vyhynuté zvieratá.

CIA investovala do rozvoja spoločnosti Colossal Biosciences, ktorá sa špecializuje na biotechnológie a genetické inžinierstvo, prostredníctvom vlastnej spoločnosti rizikového kapitálu In-Q-Tel. Podľa správ z tlače je najväčšou ambíciou spoločnosti Colossal opäť vidieť, ako sa po tundre rútia mamuty z doby ľadovej.

Je to trochu ako z Jurského parku, pretože obrovské cicavce z čeľade slonovitých vyhynuli pred približne 10 tisíc rokmi. Podobne ako v Spielbergovom filme je možné pomocou DNA mamutích tvorov vložiť ju do sekvencií DNA blízko príbuzného ázijského slona a teoreticky vytvoriť tvora podobného mamutovi srstnatému.

Colossal dúfa aj v oživenie tasmánskeho tigra.

Spoločnosť tvrdí, že chce oživiť starodávny tlkot srdca prírody a vrátiť divokú prírodu do čo najväčšieho počtu krajinných oblastí. S tým úzko súvisí myšlienka dať dávno vyhynutým druhom takzvanú druhú šancu.

Nie všetci s výskumom súhlasia, pretože niektorí tvrdia, že tieto druhy vyhynuli z nejakého dôvodu a že prevzatie kontroly nad matkou prírodou a využívanie vedy na úlohu stvoriteľa je nebezpečný a deštruktívny nápad. Jeremy Austin, riaditeľ austrálskeho Centra pre starovekú DNA, to vyjadril priamo: „rozprávková veda“ je najlepšie slovo, ktoré opisuje podobné snahy v oblasti genetického inžinierstva.

Jedno je isté: hneď ako budú po tundre cválať srstnaté mamuty, budeme o tom informovať.

Súvisiace články