Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mamuty sa môžu vrátiť do 4 rokov: Nové video rozprúdilo nádej
Zdielať na

Mamuty sa môžu vrátiť do 4 rokov: Nové video rozprúdilo nádej

Pozrite si tiež archívne video o tom, či by sa dali mamuty skrotiť.

Do projektu idú obrovské sumy peňazí, informuje nás spoločnosť Mammoth.

Ochrana voľne žijúcich živočíchov sa tradične zameriava na ochranu druhov pred ich vyhynutím, ale pokrok v technológii editovania genómu vyvoláva predtým nepredstaviteľné otázky. Hlavná z nich: Existuje cesta späť pred vyhynutím? A ak áno, dajú sa dávno vyhynuté živočíchy využiť na "znovuzrodenie" ekosystémov, ktoré zápasia s problémami?

V roku 2021 založili podnikateľ Ben Lamm a George Church, svetoznámy harvardský genetik, spoločnosť Colossal Biosciences s odvážnym plánom využiť Churchove priekopnícke techniky genetického inžinierstva na vytvorenie zvierat veľmi podobných mamutom srstnatým. Do januára 2023 získala spoločnosť Colossal 225 miliónov dolárov rizikového kapitálu a rozšírila svoju misiu o návrat vakovlka tasmánskeho a dronta nelietavého.

"Naším cieľom je vytvoriť komplexnú vedeckú metódu na ukončenie vymierania. Ľudia si začínajú uvedomovať, akým cenným nástrojom môžu byť genetické technológie pre ochranu prírody,"

 - hovorí Eriona Hysolli, ktorá vedie oddelenie biológie spoločnosti Colossal a je vedúcou projektu mamuta srstnatého.

Koncepcia projektu Colossal, ktorú Church prvýkrát verejne predstavil v prednáške na TEDx v roku 2013, sa točí okolo prepisu génov najbližšieho genetického príbuzného mamuta, ázijského slona, s cieľom zahrnúť kritické prvky získané z analýzy DNA starovekých mamutov - ako sú tukové zásoby, huňatá srsť, malé uši, cirkadiánna biológia a ďalšie znaky súvisiace s odolnosťou voči chladnému počasiu.

Nový hybridný druh by sa mohol opätovne zaviesť do ekosystémov tundry, kde by podľa výskumníkov jeho ťažká stopa zlepšila prenikanie do permafrostu, aby sa zabránilo jeho topeniu, a podporila by prechod z tundry s pomalým cyklom na ekosystémy s rýchlym cyklom trávnatých plôch.

Spoločnosť je stopercentne z 21. storočia, a preto využíva najmodernejšie komunikačné kanály, aby svojich priaznivcov pravidelne informovala o stave projektov.

Pôsobivá je aj ich webová stránka, na ktorej podrobne opisujú svoje metódy, a sú aktívni aj na sociálnych sieťach, hoci im nie je cudzia ani honba za vplyvom: na ich najnovšom príspevku je embryo v tvare slona a naznačili, že doba gravidity slona je 22 mesiacov, ale dátum 2028 nezmenili.

Súvisiace články