Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Mali sme ich za vyhynuté: Podarilo sa ich vyfotografovať
Zdielať na

Mali sme ich za vyhynuté: Podarilo sa ich vyfotografovať

Pozrite si tiež archívne video o tom, kam lietajú vypustené vtáky.

Výskumníci sa už takmer vzdali nádeje, ale našli oveľa viac, než očakávali.

Výskumníci z Texaskej univerzity v El Pase strávili šesť týždňov hľadaním strateného druhu vtáka v džungli Konžskej demokratickej republiky v Afrike a podarilo sa im zachytiť prvú fotografiu okuliarnatky parochňovej (Prionops alberti).

„Stretnutie s týmito vtákmi bolo úžasným zážitkom. Vedeli sme, že je možné, že na ne narazíme, ale nebol som pripravený na to, aké veľkolepé a jedinečné budú naživo,“

- uviedol vo svojom vyhlásení doktor Michael Harvey, ornitológ a adjunkt na Katedre biologických vied UTEP.

Okuliarnatka nebola pred touto expedíciou pozorovaná takmer dvadsať rokov, čo viedlo k obavám, že tento druh vyhynul. Tím prešiel viac ako 120 kilometrov cez horské pásmo hlboko v masíve Itombwe na východe Konžskej demokratickej republiky.

Tím zložený z amerických ornitológov a konžských výskumníkov z Centre de Recherche en Sciences Naturelles narazil na okuliarnatky, ktoré opísal ako "hlučnú a aktívnu" skupinu.

Vtáka tak dlho nevideli, pretože vojny a politická nestabilita v krajine sťažovali návštevu tejto oblasti. Počas expedície našiel tím 18 vtákov na troch rôznych lokalitách. Fotografie potom potvrdil doktor Cameron Rutt, ktorý vedie projekt americkej organizácie na ochranu vtáctva Search For Lost Birds Project, že ide skutočne o tento druh.

„To vzbudzuje nádej, že tento druh môže mať v odľahlých lesoch regiónu ešte relatívne zdravú populáciu,“

- uviedol Harvey. Herpetologickému tímu expedície sa tiež podarilo znovu objaviť druh obojživelníka Arthroleptis hematogaster), ktorá bola naposledy pozorovaná v 50. rokoch 20. storočia.

Tím sa však obáva o budúcnosť nedávno znovuobjavených druhov žiab a vtákov, ktoré sú ohrozené stratou biotopov v dôsledku rozvoja poľnohospodárstva a ťažby. Podľa Červeného zoznamu IUCN stratí tento druh do roku 2080 v dôsledku klimatických zmien viac ako 90 percent svojho areálu.

„Ťažba uhlia a dreva, ako aj odlesňovanie pre poľnohospodárstvo zasahujú hlboko do lesov pohoria Itombwe. Rokujeme s ďalšími výskumníkmi a ochranárskymi organizáciami o našom ďalšom úsilí o ochranu lesov v regióne a okuliarnatky,"

- dodal Harvey.

Nie je to zďaleka prvý druh, ktorý bol v poslednom čase znovuobjavený. V Južnej Afrike bol prvýkrát po 80 rokoch pozorovaný zlatý krt medzi piesočnými dunami, zatiaľ čo v Európe bol v Portugalsku prvýkrát od 30. rokov 20. storočia pozorovaný živý pavúk stepník.

„Teraz máme šancu chrániť tieto tropické lesy, aby sme o druhy, ako je okuliarnatka, neprišli skôr, ako ich spoznáme a preštudujeme,“

- uzavrel svoje vyhlásenie. Spomínaného vtáka si môžete pozrieť kliknutím TU.

 

Súvisiace články