Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Faraón obor: Vedci otvorili 5000-ročnú hrobku v Egypte
Zdielať na

Faraón obor: Vedci otvorili 5000-ročnú hrobku v Egypte

Pozrite si tiež archívne video o prevoze múmií faraónov.

Všetci sú šokovaní objavom, ktorý prepíše dejiny.

Podľa štúdie z roku 2017 sa v údajných pozostatkoch egyptského faraóna Sanacht, ktorý žil v 27. storočí pred naším letopočtom, nachádzajú bezprecedentné dôkazy: staroveký kráľ mohol byť prvou známou osobou v histórii, ktorá trpela gigantizmom.

Mytológia o obroch je približne rovnako stará ako história ľudstva, pričom legendy a príbehy o ľuďoch obrovských rozmerov sa tradujú už tisíce rokov. Pre ľudí sú obri mimoriadne výnimoční, existuje akýsi zvýšený záujem, posadnutosť zo strany niektorých ľudí, stačí si spomenúť na obrov z Postupimu.

Problém mytológie o obroch spočíva v tom, že existuje len málo dôkazov o tom, že skutočne existovali ľudia vysokí 3 - 4 - 5 metrov - ale existujú. Z času na čas sa objavia kostry obrov, ako napríklad kostra nájdená v egyptskom Beit Challafe v roku 1901, kde sa v kráľovskom prostredí našli pozostatky datované približne do roku 2700 pred Kristom.

V tom čase muži neboli oveľa vyšší ako 165 - 170 centimetrov, preto bolo výnimočné, že výška tohto pozostatku bola odhadnutá na 198 centimetrov. Nález sa zvyčajne stotožňuje s egyptským faraónom Sanachtom, o ktorom je k dispozícii málo informácií, ale historici predpokladajú, že bol do veľkej miery zodpovedný za obchodné výpravy za nerastným bohatstvom Sinajského polostrova.

Michael Habicht z univerzity v Zürichu poznamenáva, že egyptskí faraóni mali k dispozícii podstatne viac potravín, a to tak z hľadiska kvality, ako aj kvantity, a ich zdravie bolo rádovo lepšie ako u priemerného človeka, a preto boli vo všeobecnosti vyšší - ale aj v tejto oblasti Sanacht vynikal.

Habicht a jeho kolegovia v štúdii uverejnenej v odbornom časopise The Lancet opäť analyzovali údajné pozostatky bývalého faraóna a zistili, že vykazujú jasné známky gigantizmu. Ako uviedli, štúdium dávneho vzniku ochorenia a jeho evolučného vývoja je mimoriadne dôležité pre výrobu moderných liekov.

A ak sa chcete dozvedieť viac o živote Sanachta, kliknite na toto video:

Súvisiace články