Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Záhada čílskej kostry: Je to pračlovek alebo mimozemšťan?
Zdielať na

Záhada čílskej kostry: Je to pračlovek alebo mimozemšťan?

Zdroj: YouTube/Sirius Documentary

Čílska púšť Atacama je už dlho ohniskom záhadných objavov, pričom jedným z najúžasnejších je kostra z Atacamy, múmia s predĺženou hlavou a dĺžkou šesť centimetrov, ktorá je stredobodom teórií o mimozemskom živote.

Majiteľ tohto záhadného exemplára, španielsky podnikateľ a nadšenec UFO Ramón Navia-Osorio Villar, nedávno predložil novú teóriu o pôvode tohto drobného tvora, podľa ktorej by mohol patriť dávnemu druhu človeka žijúceho v jaskyniach. Odborníci však túto teóriu prijali skepticky a tvrdia, že kostra nie je ničím iným ako kostrou predčasne narodeného ľudského plodu.

Majiteľ strašidelnej, ale drobnej kostrovej múmie svoju novú teóriu vyslovil koncom minulého týždňa v reportáži španielskej televízie. Barcelonský podnikateľ viedol aj projekt výskumu UFO v Inštitúte pre exobiologický výskum a štúdie.

Pôvod kostry

Kostra z Atacamy sa našla v meste duchov La Noria, tisíce metrov nad morom v Andách. Odborníci na anatómiu a antropológiu detí ju ako potenciálnu mimozemskú bytosť privítali spočiatku so skepsou.

Biologickí antropológovia pripisovali kostre vysokú pravdepodobnosť, že patrí plodu alebo predčasne narodenému dieťaťu, ktoré mohlo mať menej ako štyri mesiace.

Vedecká kritika

Sedem odborníkov neustále spochybňovalo tvrdenia o mimozemšťanoch a tvrdilo, že kostra Ata je totožná s kostrou ľudského plodu. Halcrowov tím odhadol vek Aty na približne 15 týždňov v maternici, čo naznačuje predčasný pôrod. Ich analýza z roku 2018, ktorú spoločne publikovali archeológovia zo Štokholmskej univerzity a odborníci z lekárskej fakulty v Stony Brook, odmietla predstavu o mimozemskom pôvode a vyhlásila, že kostra bola v skutočnosti predčasne narodeným trpaslíkom. Jej jedinečné vlastnosti pripísali genetickým mutáciám spojeným s trpasličím vzrastom a skoliózou.

Nová teória

Napriek vedeckému konsenzu Navia-Osorio trvá na tom, že Ata predstavuje starobylú rasu jaskynných ľudí, ktorí žili v jaskyniach a vychádzali len v noci.

Navia-Osorio naďalej vyvracia teóriu o predčasnom narodení, vraj Ata nemôže byť 15-týždňový plod lebo má stvrdnutú kožu na nohe.

Keďže diskusia o pôvode kostry z Atacamy pokračuje, vedecká komunita je naďalej presvedčená, že Ata je ľudský plod s nezvyčajnými genetickými mutáciami. Alternatívna teória Navia-Osoria, ktorá vychádza z existencie dávneho ľudského druhu žijúceho v jaskyniach, čelí značnej skepse odborníkov, ktorí tvrdia, že dôkazy v drvivej väčšine prípadov podporujú pozemský, aj keď neobvyklý ľudský pôvod. Záhada Ata aj naďalej zaujíma vedeckú komunitu.

Súvisiace články