Jasno
23°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Úžasný nález pri pyramíde: Bol ukrytý pod pieskom tisíce rokov
Zdielať na

Úžasný nález pri pyramíde: Bol ukrytý pod pieskom tisíce rokov

Pozrite si tiež archívne video o múmii kňaza a jeho ženy.

Medzi najzáhadnejšie stavby na svete patria Stonehenge, Veľká sfinga a kamenné hlavy na Veľkonočnom ostrove, ale v tomto zozname vyniká aj egyptská pyramída. Tieto monumentálne stavby dodnes ukrývajú množstvo záhad.

Málokto o tom vie, ale medzi chodbami a tunelmi objavenými pod egyptskými pyramídami sa našiel zdanlivo cudzí objekt, ktorý vedci neskôr pomenovali loď faraóna Hufu (Cheopsa). Túto obrovskú loď objavil v 50. rokoch 20. storočia archeológ Kamal el-Mallakh. Na svoju dobu to bol obrovský objav a v súčasnosti si ju môžete pozrieť na výstave.

Faraón Cheops vládol v 26. storočí pred naším letopočtom a pripisuje sa mu postavenie Veľkej pyramídy v Gíze. Táto 4600 rokov stará loď sa našla vo faraónovom hrobovom komplexe a medzi odborníkmi má bezkonkurenčný historický význam. Vedci stále presne nevedia, prečo bola loď umiestnená vedľa faraóna.

EXISTUJE NIEKOĽKO VYSVETLENÍ.

Vedci sa domnievajú, že mohla mať duchovný význam a bola pochovaná vedľa faraóna, aby mu pomohla prejsť do ríše boha slnka Ra v posmrtnom živote. Ďalšia teória hovorí, že to mohla byť pútnická loď, ktorú Cheops používal na návštevu posvätných miest a na použitie v posmrtnom živote.

Loď bola umiestnená po častiach vedľa faraóna a výskumníci pracovali niekoľko rokov na zostavení 1224-dielnej konštrukcie. Loď bola neskôr prevezená do jedného z najnovších egyptských múzeí v rámci veľkolepej výstavy.

Pozrite si 4600 rokov starú loď:

Súvisiace články