Skoro jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Najbezpečnejšie útočisko v prípade tretej svetovej vojny
Zdielať na

Najbezpečnejšie útočisko v prípade tretej svetovej vojny

Pozrite si tiež archívne video o nemeckom bunkri.

Ak sa dostanete dovnútra, ste zachránení, bez ohľadu na to, aké veľké sú problémy.

Ak svetu hrozí akákoľvek devastácia, existuje jedno miesto, kde určite prežijete prírodnú alebo vojnovú katastrofu. Bunkre, čiže stavby zapustené do zeme na ochranu, sú tu už od staroveku.

V starovekom Egypte sa pyramídy používali ako hrobky faraónov aj ako opevnenia. V stredoveku sa hrady často stavali s podzemnými tunelmi a komorami, aby odolali obliehaniu. V modernej ére hrali bunkre kľúčovú úlohu v dvoch svetových vojnách, studenej vojne a dodnes sú dôležitou súčasťou vojenskej stratégie.

Technológia výstavby bunkrov sa časom vyvíjala. Staroveké bunkre sa jednoducho vykopali zo zeme, zatiaľ čo moderné bunkre sú zložité stavby zo železobetónu, ocele a iných odolných materiálov. Moderné bunkre sú často vybavené filtračnými systémami, generátormi energie, nádržami na vodu a ďalším vybavením, ktoré zabezpečuje prežitie osôb vo vnútri na dlhší čas.

POD ÚTESMI HORY CHEYENNE V COLORADE SA UKRÝVA TAJNÉ SÍDLO PRIPRAVENÉ NA ARMAGEDON. ZARIADENIE NA HORE CHEYENNE BOLO VYBUDOVANÉ NA VRCHOLE STUDENEJ VOJNY, ABY ODOLALO JADROVÝM, ELEKTROMAGNETICKÝM A BIOLOGICKÝM ÚTOKOM.

Tento bunker je jedným z najbezpečnejších amerických vojenských zariadení, chránený 760 metrami žuly. Vchod do horského zariadenia zatieňuje obrovský horský masív.

Dvere 23-tonového trezora nie sú terčom výbuchu, takže sa odhaduje, že komplex by vydržal aj 30-megatonovú jadrovú bombu. To znamená, že by ho nepoškodila ani obrovská bomba z čias studenej vojny.

Možno však už neposkytne ochranu pred bombou Cár, najsilnejšou jadrovou zbraňou, aká sa kedy testovala.

Dvere bunkra boli zatvorené 11. septembra 2001 a odvtedy zostali zatvorené, s výnimkou prípadov vážneho ohrozenia. Takouto hrozbou by mohlo byť identifikované odpálenie rakety, elektromagnetický útok, chemický, biologický alebo jadrový útok. Tlakový vzduchový systém chráni približne 300 ľudí uzavretých v komplexe pred kontamináciou v dôsledku útokov.

Na vybudovanie komplexu bolo potrebné premiestniť 693 tisícton žuly. Výstavba bola dokončená v roku 1966 a odvtedy sa používa dodnes.

Bunkre budú zohrávať dôležitú úlohu aj v budúcnosti, a to vo vojenských stratégiách, pri zvládaní katastrof a v ďalších oblastiach. S technologickým pokrokom budú bunkre čoraz sofistikovanejšie a budú poskytovať účinnejšiu ochranu pred rôznymi hrozbami.

Súvisiace články