Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V poslednom úkryte Adolfa Hitlera objavili zvláštne kostry
Zdielať na

V poslednom úkryte Adolfa Hitlera objavili zvláštne kostry

Pozrite si tiež archívny dokument o Adolfovi Hitlerovi.

Archeológovia skúmajú túto oblasť už roky a sú z tohto objavu ohromení.

V sídle Adolfa Hitlera na východnom fronte, vo Vlčej hradbe, ktorý sa teraz nachádza v Poľsku, sa našli kostry bez rúk a nôh.

Vo vile Hermanna Göringa, bývalého veliteľa Luftwaffe, sa našli pozostatky troch dospelých, jedného dojčaťa a jedného dieťaťa. Nadácia Latebra, skupina amatérskych archeológov, už niekoľko rokov s povolením vykonáva vykopávky na tomto mieste.

"Nikto nič podobné na tomto mieste nečakal. Bola to jedna z najlepšie strážených základní Tretej ríše, po vojne ju potom obsadili Sovieti,"

- uviedol Dominik Markiewicz, člen skupiny, pre tlačovú agentúru Reuters.

"Každý sa len dohaduje, čo sa mohlo stať. Snažili sme sa hádať, ale nič logické nám nenapadlo,"

- Markiewicz ďalej poznamenal, že nie je jasné, či kostry pochádzajú z obdobia druhej svetovej vojny, alebo boli pochované neskôr.

"Je to zvláštne pohrebisko so zvláštnymi znakmi,"

- povedal Markiewicz.

"Žiadne oblečenie, žiadne ruky a žiadne nohy. Navyše medzi nimi boli aj neplnoleté osoby. Takže je to naozaj záhadná udalosť,"

- vysvetlil archeológ.

Sebastian Trapik, zástupca predsedu Lesov Srokowo pre vzdelávanie a cestovný ruch, agentúre Reuters povedal, že telá spočívali v plytkom hrobe v časti budovy, kde bola kedysi drevená podlaha.

Príslušné orgány začali vyšetrovanie prípadu a súdni znalci preskúmali pozostatky pod dohľadom polície. Oficiálne výsledky však zatiaľ neboli zverejnené.

Vlčia hradba bola hlavným veliteľstvom Tretej ríše na východnom fronte. Komplex, ktorý sa rozprestieral na ploche približne 250 hektárov, sa pokúsili v roku 1945 vybudovať samotní Nemci, keď ustupovali pred postupujúcou Červenou armádou. Ruiny bunkrov, kasární a ďalších budov v lese Gierlos sú dnes prístupné turistom.

Súvisiace články