Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vedci otvorili unikátny hrob: To, čo našli, im vyrazilo dych
Zdielať na

Vedci otvorili unikátny hrob: To, čo našli, im vyrazilo dych

Pozrite si tiež archívne video o objavení 4400 rokov starých hrobiek.

Stalo sa to na čarokrásnom ostrove a archeológovia boli ohromení.

Panamskí archeológovia objavili veľkolepú hrobku predhispánskeho náčelníka, ktorý bol uložený na odpočinok veľmi honosným spôsobom: medzi jeho pohrebnými darmi sa nachádzajú honosné zlaté predmety a náušnice z veľrybích zubov. Dospelý muž pochovaný v hrobke, ktorý je datovaný do obdobia okolo roku 750 n. l., bol pravdepodobne vysokopostaveným príslušníkom starovekej kultúry Gran Coclé, ktorá bola v predkolumbovských časoch známa svojím zlatníctvom.

Hrob bol objavený v archeologickom parku El Caño, kde sa našli aj ďalšie hrobky, ako aj kamenné monolity a drevené obradné stavby. Podľa panamského ministerstva kultúry sa lokalita používala približne od roku 700 do roku 1000 n. l. a už sa tu našlo niekoľko "viacnásobných pohrebísk", z ktorých každé obsahovalo osem až 32 tiel patriacich elitným a nižšie postaveným osobám, ktoré boli obetované, aby sprevádzali svojich nadriadených do posmrtného života.

Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí bolo pochovaných v novoobjavených hroboch, hoci archeológovia potvrdili, že nebožtík bol pochovaný tvárou dolu na tele ženy, ako bolo v tejto spoločnosti zvykom. Okrem pozostatkov výskumníci objavili aj veľké množstvo keramických nálezov a zlatých šperkov obrovskej peňažnej a historickej hodnoty.

Medzi týmito pohrebnými predmetmi bolo päť zlatých podnosov, dva zlaté korálkové opasky, dve náušnice v tvare človeka (jedna mužská a jedna ženská), ďalšia náušnica v tvare "dvojitého krokodíla" a séria kruhových zlatých tanierov. V hrobe sa našlo aj päť ďalších náušníc so zlatými jantárovými zubami, ako aj náramky a odev so psími zubami.

Medzi ďalšie predmety pochované spolu s náčelníkom patrila súprava kostených piercingov, dve hrkálky a korálkový náhrdelník. Archeológovia v súčasnosti pokračujú vo vykopávkach hrobky, aby sa dozvedeli viac o jej dávnych obyvateľoch a ich ozdobách.

Kultúra Gran Coclé, o ktorej sa predpokladá, že existovala približne od roku 200 pred n. l. do roku 1550 n. l. na území dnešnej Panamy, je známa svojimi zručne vyrobenými zlatými predmetmi. Veľkolepé príklady týchto zručne vyrobených predmetov sa našli na mnohých starovekých pohrebiskách po celej krajine.

Súvisiace články