Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bezpečný sex v staroveku: Tieto spôsoby ochrany používali Egypťania
Zdielať na

Bezpečný sex v staroveku: Tieto spôsoby ochrany používali Egypťania

Pozrite si tiež archívne video o egyptskom podsvetí.

Staroveký Egypt sa preslávil vo vede a technológiách, ale má aj niekoľko prekvapivých a zábavných antikoncepčných riešení, ktoré môže ukázať súčasníkom.

Z archeologických nálezov a starovekých textov vieme, že Egypťania používali rôzne metódy na zabránenie otehotneniu.

Prirodzené metódy:

Ženy sledovali svoj menštruačný cyklus a zdržiavali sa pohlavného styku počas pravdepodobného obdobia ovulácie. Okrem toho bolo bežnou praxou meranie teploty: ženy si denne merali telesnú teplotu a podľa nárastu teploty počas ovulácie určovali plodné dni. Ako antikoncepčná metóda sa používalo aj dojčenie, keďže ženy počas dojčenia často nemenštruujú.

Mechanické a chemické metódy:

Na zablokovanie krčka maternice sa používala vaginálna membrána vyrobená z datľovej pasty, akáciovej gumy alebo iných látok. Existovali aj prvé kondómy vyrobené zo zvieracích čriev alebo ľanu. Na zničenie spermií sa používali tampóny namočené v kyslých tekutinách (napr. citrónová šťava, ocot). Okrem toho sa na antikoncepciu používali výťažky z rôznych rastlinných látok (napr. agátová guma, šupka granátového jablka) a dokonca aj živočíšne látky (krokodília stolica, materská kašička, prášok zo slonoviny).

Zaujímavosti:

  • Už starí Egypťania poznali spermie a verili, že sú počaté zo semena ženy.
  • Antikoncepcia sa používala nielen na prevenciu tehotenstva, ale aj na ochranu pred pohlavne prenosnými chorobami.
  • Antikoncepčné recepty sa často miešali s magickými zaklínadlami a rituálmi.

Dôležitá poznámka:

Účinnosť týchto metód nebola vždy spoľahlivá a niektoré z nich mohli dokonca predstavovať zdravotné riziko. Vo svetle dnešných poznatkov nie sú všetky z nich bezpečné a nenahrádzajú moderné antikoncepčné prostriedky.

Súvisiace články