Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bizarná záhada: Loď v troskách Svetového obchodného centra
Zdielať na

Bizarná záhada: Loď v troskách Svetového obchodného centra

Pozrite si tiež archívne video o páde dvojičiek v New Yorku.

Je úžasné, čo všetko sa podarilo objaviť pod zrútenými Dvojičkami.

Teroristické útoky z 11. septembra boli jednou z najsmutnejších udalostí 21. storočia a stále sa v nich skrývajú záhady. Pod troskami Svetového obchodného centra sa našiel záhadný vrak lode, ktorý prekvapil vedcov.

Stavební robotníci začali v roku 2010 s obnovou miesta a našli starú drevenú loď. Po štyroch rokoch vykopávok, analýz a skúmania vedci nakoniec určili, že loď bola postavená v 70. rokoch 17. storočia. Bolo to práve v čase, keď bola vyhlásená Deklarácia nezávislosti, ktorá podporila vznik Spojených štátov. Výskumníci tiež zistili, že loď bola vyrobená z dubového dreva, ktoré pochádzalo z Philadelphie.

Vedci dospeli k záveru, že záhadnú loď pôvodne postavili holandskí osadníci na prepravu nákladu a cestujúcich po rieke Hudson. Ako sa však ocitla pod Svetovým obchodným centrom? Vedci sa domnievajú, že loď slúžila približne 20 až 30 rokov, kým sa potopila v oblasti dolného Manhattanu. Historici si však stále nie sú istí, či k potopeniu došlo náhodou, alebo bola loď zámerne poslaná do hrobu. V nasledujúcich desaťročiach boli zvyšky lode zasypané odpadom, sutinami a kameňmi, ktoré sa použili na rozšírenie Manhattanu.

Počas výstavby sa na trupe našli dokonca ustrice, čo naznačuje, že loď bola už nejaký čas pod vodou, keď sa začala výstavba oblasti, kde nakoniec vyrástli veže-dvojičky. Pozostatky lode sú teraz vystavené v Newyorskom štátnom múzeu a neustále pripomínajú záhady minulosti a neustále sa meniacu históriu mesta.

Súvisiace články