Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Záhada z minulosti: Ako mohla existovať takáto technológia?
Zdielať na

Záhada z minulosti: Ako mohla existovať takáto technológia?

Pozrite si tiež archívne video o unikátnom náleze z 13. storočia.

Jednou z najfascinujúcejších starovekých technológií sú hodinky, ktoré mohli byť pred tisíckami rokov predchodcom súčasných hodiniek Apple Watch.

Antikytherské zariadenie je záhadné a fascinujúce staroveké zariadenie nájdené vo vraku lode Antikythera pri gréckom pobreží. Toto zariadenie, ktoré objavili archeológovia začiatkom 20. storočia, stále vyvoláva medzi výskumníkmi a historikmi mnoho otázok.

Antikytherské zariadenie je zložitý mechanický nástroj zložený z bronzových ozubených kolies a platní. Zdá sa, že ide o typ astronomického zariadenia, ktoré pravdepodobne vyrobili Gréci pred 2. storočím pred naším letopočtom. Zariadenie dokázalo predpovedať astronomické udalosti, ako sú zatmenia Slnka a Mesiaca a pohyby planét.

Záhada Antikytherského zariadenia spočíva v technologických znalostiach, ktoré museli mať starovekí Gréci na výrobu takého zložitého mechanického zariadenia. Podrobnosti o tom, ako zariadenie fungovalo, a presné metódy jeho výroby zostávajú neznáme. Existujú aj otázky o účele, na ktorý bol nástroj vyrobený, a o tom, ako ho starí Gréci používali.

Starogrécke zariadenie bolo prvýkrát preskúmané röntgenom a zistilo sa, že je oveľa zložitejšie ako moderný mechanický pohyb. Obsahuje najmenej 37 bronzových ozubených kolies, pričom najväčšie z nich má 27 zubo. Jeho predná strana vyzerá ako hodiny, pričom dva sústredné kruhy zobrazujú grécky zverokruh a egyptský kalendár. Nedávna počítačová tomografická analýza ukázala, že nesie viac ako 2 000 znakov a symbolov.

Podľa najnovších výskumov dokázal staroveký počítač vypočítať presnú polohu Slnka, Mesiaca a ďalších piatich vtedy známych planét (Merkúr, Venuša, Mars, Jupiter, Saturn) v danom čase v minulosti alebo budúcnosti. Predpovedal aj prechody Venuše a zatmenia Mesiaca. Zohľadňoval, že Mesiac sa na oblohe niekedy pohybuje rýchlejšie v dôsledku svojej vlastnej eliptickej dráhy a že pohyb Zeme okolo Slnka sa presne nezhoduje s pohybom Mesiaca okolo Zeme.

Tieto zložitejšie mechanizmy sa dali modelovať len kombinovaným pôsobením viacerých prevodových stupňov. Pri sledovaní videí na YouTube, ktoré ukazujú fungovanie konštrukcie Antikythery, môžete vidieť, aká zložitá a náročná táto úloha v skutočnosti bola.

Záhadu zariadenia Antikythera umocňuje skutočnosť, že ide o jedinečnú pamiatku. Neexistujú žiadne iné podobné mechanické zariadenia, ktoré by vyrobili starí Gréci. Antikytherské zariadenie preto zostáva jedinečnou a záhadnou pamiatkou starovekej technológie.

Výskumníci a archeológovia naďalej skúmajú zariadenie, aby odhalili jeho tajomstvo. Podrobné štúdium a reštaurovanie zariadenia nám môže pomôcť pochopiť technologickú a vedeckú vyspelosť starovekých Grékov. Zariadenie Antikythera zostáva fascinujúce a záhadné a prispieva k zachovaniu tajomstiev a záhad starovekého sveta.

Súvisiace články