Polojasno
15°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Vedci v egyptskom mori objavili potopený Afroditin chrám
Zdielať na

Vedci v egyptskom mori objavili potopený Afroditin chrám

Pozrite si tiež archívne video o unikátnom náleze z 13. storočia

Nálezy sú mimoriadne kvalitné.

História je fascinujúca veda a stále je čo objavovať. Pred nami žilo veľa generácií a ešte veľa ďalších sa narodí, takže keď archeológovia a iní odborníci objavia niečo nové o starých národoch, je to vždy fascinujúca cesta časom, aby sme pochopili, čo sa skutočne stalo kedysi dávno. V roku 2000 viedol francúzsky archeológ Franck Goddio, vedúci Európskeho námorného archeologického inštitútu, tím, ktorý úspešne našiel staroveké mesto Thonis-Herakleion, jediný egyptský prístav na pobreží Stredozemného mora spred približne 2 500 rokov.

Podľa oficiálnej webovej stránky Francka Goddia to bol jediný prístav, ktorý slúžil ako vstup pre lode z Gréckej ríše. V ôsmom storočí však túto oblasť postihlo zemetrasenie a úplne sa zrútil a zmizol v mori. Potom sa názov Thonis-Herakleion vytráca zo záznamov a spomína sa len v niekoľkých antických textoch.

Od jeho znovuobjavenia v roku 2000 Franck Goddio a jeho tím pokračujú vo vykopávkach starovekých ruín. Podľa príspevku egyptského ministerstva pre cestovný ruch a starožitnosti na Facebooku z 19. septembra medzi najnovšie objavy tímu patrí chrám zasvätený gréckej bohyni Afrodite, ktorý pochádza z piateho storočia pred naším letopočtom.

Podľa príspevku minister Dr. Mustafa Mustafa, generálny tajomník Najvyššej rady pre archeológiu, uviedol, že misia našla bronzové a keramické artefakty dovezené z Grécka, ako aj zvyšky budov s drevenými fasádami z piateho storočia pred naším letopočtom.

Spomenul tiež, že archeologický tím našiel miesto, kde boli uložené obety, artefakty a vzácne predmety západného Amonovho chrámu, medzi ktorými sú podľa archeológa

"... zbierka zlatých náušníc v tvare levej hlavy, oko čarodejnice, prívesok a mramorové nádoby na uchovávanie parfumov a kozmetických mastí".

Okrem toho sa našli aj strieborné nádoby na náboženské a pohrebné obrady, vápencové držadlo a bronzový džbán v tvare kačice. Goddio na svojej webovej stránke píše, že predmety objavené počas vykopávok vrhajú svetlo na

"krásu a slávu miest a nádheru ich veľkých chrámov, kolosálne historické dôkazy, ktoré potvrdzujú autoritu civilizácie zastavenej v čase".

Goddio na svojej webovej stránke tiež uviedol, že archeologický materiál vykopaný v oblasti Thonis-Herakleion je veľký čo do množstva a vysokej kvality, čo dokazuje, že toto mesto zažívalo zlatý vek medzi 6. a 4. storočím pred Kristom. Potvrdzuje to aj veľké množstvo mincí a keramiky nájdenej tiež z tohto obdobia, čo nie je prekvapujúce vzhľadom na čulý obchodný život prístavu v tom čase. Podvodné vykopávky v tejto oblasti stále prebiehajú a doteraz vykopaná oblasť predstavuje len 5 percent celého mesta.

Súvisiace články