Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V meste Pompeje objavili očarujúce veci: Zmenia chod dejín?
Zdielať na

V meste Pompeje objavili očarujúce veci: Zmenia chod dejín?

Pozrite si tiež dobrodružný historický film o zničení Pompejí.

V niekdajšom talianskom meste bolo objavené niečo nové.

Archeológovia vykopali zo sopečných trosiek Pompejí viac ako tucet miniskulptúr, z ktorých niektoré môžu zobrazovať temné a deformované obrazce, ktoré hovoria o láske, obnove a striedaní ročných období. Relikvie nedávno našli výskumníci archeologického parku Pompeje v blízkosti pozostatkov Lédinho domu. Dom, ktorý archeológovia vykopali v rokoch 2018 až 2019, obsahuje aj úžasne zachované fresky. Na nich sú tiež zobrazené mýty, pričom Zeus má podobu labute.

Vykopávky v tejto dôležitej časti zničeného mesta stále prebiehajú a stále sa objavujú fascinujúce objavy. Takto sa podarilo objaviť spomínanú zbierku 13 terakotových figúrok, ktoré sa našli pod približne dvomi metrami pemzy, aby sme boli presní. Ide o pórovitú sopečnú horninu, ktorá vzniká pri výbuchu lávy s veľmi vysokým obsahom vody a plynov zo sopky.

Vedci predpokladajú, že niektoré z figúrok môžu predstavovať mýtus o Kybelé a Attisovi. Tento zvláštny a podivuhodný príbeh má korene vo frýgickej kultúre v Anatólii, v dnešnom Turecku, hoci mal význam aj v starovekej gréckej a rímskej kultúre. Existuje však viacero prerozprávaní tohto príbehu, ale jedno z nich znie takto: Kybelé, mocná a materská bohyňa plodnosti a prírody, sa zamiluje do pekného mladíka menom Attis. Attis sa však zamiluje do inej, čo Kybelé privedie do žiarlivého hnevu. Jej hnev privedie Attisa k šialenstvu, v dôsledku čoho sa vykastruje a zabije pod borovicou.

Hoci grécko-rímsky svet bol plný bizarných príbehov o podobných tragédiách, realita Pompejí je možno ešte dramatickejšia ako fikcia. Starorímske mesto bolo zničené pri výbuchu sopky Vezuv v roku 79 n. l., pričom v osade a neďalekých mestách Herculaneum, Oplontis a Stabiae zahynulo tisíce ľudí. Erupcia zasypala región viac ako 6 metrami popola a iných sopečných úlomkov.

Takto dnes vyzerajú Pompeje, ktoré turisti radi navštevujú.

Súvisiace články