Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Objavili stíhačku z druhej svetovej vojny: Desivé, čo o nej zistili
Zdielať na

Objavili stíhačku z druhej svetovej vojny: Desivé, čo o nej zistili

Pozrite si tiež archívne video o vraku zmiznutého lietadla v Andách.

Po 80 rokoch sa našlo nezvestné stíhacie lietadlo z druhej svetovej vojny, ktoré bolo objavené približne 12 metrov pod vodou.

Nedávno bola nečakane objavená stíhačka, ktorá sa stratila počas odvážneho náletu v Taliansku len niekoľko dní pred inváziou Spojencov. Objav teraz rieši záhadu, ktorá pretrváva od druhej svetovej vojny.

Americký letec Warren Singer zmizol vo svojom lietadle P-38 Lightning 25. augusta 1943 počas náletu na talianske letiská pri Foggii na východe krajiny. Počas svojej misie dosiahol veľký úspech: zničil 65 nepriateľských lietadiel za cenu siedmich P-38. Poručík Singer však nikdy nedosiahol svoj cieľ a podľa záznamov letectva ho naposledy videli letieť neďaleko Manfredonie, mesta vzdialeného 35 kilometrov východne od Foggie.

Teraz, o 80 rokov neskôr, našli potápači vrak Singerovho lietadla v hĺbke 12 metrov pri zálive Manfredonia a potápač Fabio Bisciotti, ktorý vrak identifikoval, povedal, že lietadlo bolo v prekvapujúco dobrom stave.

Lietadlo je v celkom dobrom stave, s najväčšou pravdepodobnosťou malo mechanickú poruchu predtým, ako sa potopilo do vody. Nebolo silno zasiahnuté protilietadlovými delami, pretože bolo veľmi ďaleko od brehu.

- uviedol Bisciotti.

Šéf talianskej námornej ligy okrem toho rozlúštil aj to, čo sa mohlo stať so Singerom. Pri vraku lietadla sa pod vodou nenachádzalo žiadne telo, čo ho viedlo k domnienke, že pilot mohol vyskočiť z okien do vody. Predpokladá sa, že mohol chvíľu plávať a pokúsiť sa uniknúť, ale jeho smrť mohla byť spôsobená utopením. Nech sa mu v skutočnosti stalo čokoľvek, jeho telo sa nikdy nenašlo a o rok a deň neskôr, 26. augusta 1944 ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho meno sa objavuje na pamätných tabuliach nezvestných na americkom cintoríne a pamätníku v Kartágu v severnej Afrike v Tunisku, uvádza Daily Mail.

Z nálezu bolo vyhotovené aj video, na ktorom je vidieť potápača plávajúceho v blízkosti vraku.